EN EL RECONEIXEMENT ESTÀ LA VIRTUT CIVIL

Montserrat Vilarrassa és distingida a Terrassa

El passat 20 de novembre va tenir va tenir lloc al Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Terrassa (MNACTE) l’acte de lliurament dels Premis de Civisme 2019. En l’edició d’enguany (la primera que se celebra fora de Barcelona), la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) ha rebut la menció honorífica. El motiu d’aquesta distinció és haver fet possible que Montserrat Vilarrassa, membre de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta, representi les persones en situació de discapacitat intel·lectual al Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).

Els Premis de Civisme consten de guardons i reconeixements a iniciatives i projectes duts a terme en diversos camps socials en pro de la tolerància i la inclusió ciutadana.

BENVINGUDA INSTITUCIONAL

Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Família, va donar la benvinguda institucional als assistents a l’acte. En el seu discurs, el conseller va parlar del passat industrial del Museu egarenc com a antiga fàbrica tèxtil. Aquesta reminiscència històrica li va servir a El Homrani per parlar de “teixit social”.

DISCURS D’INCLUSIÓ

La cerimònia de lliurament de Premis de Civisme va començar amb la presentació de l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, qui va lliurar els premis i distincions als agraciats.

En el seu discurs de to inclusiu, Ballart va presumir de governar la tercera ciutat més poblada de Catalunya després de Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat.

Tot seguit, Chakir El Homrani va pujar al faristol de la sala d’actes per parlar de civisme i convivència empàtica.

DESFILADA DE PREMIS I DISTINCIONS

El primer guardó en ser lliurat va ser el corresponent als 37ens Premis Serrat i Moret. En aquesta categoria, el treball seleccionat pel jurat del certamen com a guanyador va ser el titulat Aproximació al gènere a través d’Instagram.

A continuació va arribar el torn dels 33ens Premis Jaume Ciurana, en els quals va guanyar la iniciativa L’actuació cívica juvenil. Dins d’aquest apartat, també hi va haver cabuda per a la menció honorífica al projecte Inserjove. A més, van rebre premi els projectes Run 4 Walmar  i La nostra escola comarcal, de la societat cooperativa Ensenya.

Els següents guardons van ser els 24ens Premis Civisme i Mitjans de Comunicació.  Aquesta distinció, en l’edició d’enguany ha recaigut, d’una banda en la Federació Catalana d’Autisme per l’audiovisual Peixos d’aigua dolça en aigua salada. Es tracta d’un espot que, tot combinant imatge real i animació artesanal, pretén sensibilitzar sobre el bullyng a les persones autistes. L’altre guardó va ser per al programa de ràdio La Nostra Ràdio de l’escola La Comarcal.

El premi a treballs d’Internet ha estat per La Mira Magazín.

MOMENT ÀLGID

El moment àlgid de la vetllada va arribar quan Montserrat Vilarrassa va sortir a la palestra. En el marc dels Premis a la Ciutadania i Virtut Civil, la vocal de les persones en situació de discapacitat intel·lectual a l’IMPD, va rebre la menció honorífica en representació de la Fundació Catalana Síndrome de Down.

En aquest apartat, l’associació Irídia, pel seu servei d’atenció i denúncia davant casos de violència institucional – SAIDAVI, i la Fundació Horta-Sud, van ser les guardonades.

ELS ÚLTIMS VAN SER ELS PRIMERS

L’última tanda de premis de l’acte va ser els dedicats al Civisme i Esports, una categoria que debutava en el marc dels Premis de Civisme.

En aquesta secció, l’agraciada va ser la Fundació Isidre Esteve pel projecte d’inclusió esportiva anomenat Futvalors.

CLOENDA INSTITUCIONAL

Un cop lliurats tots els premis, va arribar el moment de posar punt i final a l’acte. L’encarregat de tancar-lo va ser Pere Aragonès, vicepresident de la Generalitat de Catalunya.

El discurs pronunciat pel polític era un al·legat a favor del civisme ciutadà i el capital.

El missatge també denunciava la societat patriarcal, la qual fomenta la discriminació i el masclisme.

LA NOTA FINAL

A continuació del discurs institucional, la nota final va anar a càrrec d’un duo musical, el qual va tocar tres temes del seu repertori.

Tot seguit, tots els guardonats van posar lluint les seves respectives distincions, acompanyats dels representants polítics per a fer-se la protocol·lària foto de família.

Els Premis de Civisme representen un reconeixement a aquelles institucions que, amb els seus projectes i iniciatives contribueixen a construir una societat més inclusiva, tolerant i solidària. En aquest sentit, Montserrat Vilarrassa ha tingut el protagonisme que es mereixia, pel seu paper a l’IMPD, el qual l’ha portada fins la seu de la mateixa Organització de Nacions Unides (ONU). Perquè en el reconeixement està la virtut civil.

 | + info

Cap de redacció d’Èxit21 i autor del llibre "La Barcelona que et falta" (de la col·lecció Talents de la FCSD). “Crec que Èxit21 pot ser important per la societat perquè d’aquesta manera ens donem a conèixer les persones amb discapacitat intel·lectual i és una manera de donar la nostra veu. Per a mi Èxit21 és important per poder plasmar les meves inquietuds i per poder compartir el meu punt de vista sobre el món”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *