50 anys de la revolta més floral

El 23 d’abril és el dia del llibre i la rosa per antonomàsia. No obstant, però, el 25 d’abril del 1974, un altre tipus de flor va donar nom a un episodi transcendental en la història de Portugal. En aquella data va tenir lloc la coneguda com “Revolució dels Clavells”. Tot va començar per un cop militar pacífic que va derrocar el règim dictatorial anomenat Estat Nou, governat per Antonio de Oliveira Salazar.

Aquell esdeveniment va permetre la restauració de la democràcia al país lusità, sent Antonio de Spínola el seu primer president després de 48 anys de dictadura. De retruc, els fets que aquí ens ocupa també va propiciar que les antigues colònies portugueses fora d’Europa (Angola, Cap Verd i Moçambic) obtinguessin la independència el 1975. Les dues excepcions van ser Madeira, que segueix sent portuguesa, i Macao, retornada a la Xina el 1999.

NIT DE TENSIÓ, DIA DE GLÒRIA

La “Revolució dels Clavells” es va iniciar a les 22:55 (hora simbòlica) del 24 d’abril del 1974. El tret de sortida el va marcar la cançó A depois de Adeus, amb la qual Paulo do Carvalho havia representat Portugal al Festival d’Eurovisió aquell any. Durant aquella nit, les tropes van prendre el control del país lusità ocupant els aeroports de Lisboa, Porto, Faro o Braga. A la població civil se li va demanar que es quedés a casa.

Amb la llum del dia, es va anunciar la victòria del cop militar que va retornar la llibertat a una nació oprimida per l’Estat Nou. La població va sortir als carrers de Lisboa per celebrar-ho portant clavells que es repartien per la capital lusitana. La imatge més icònica d’aquell esdeveniment és la que il·lustra un grup de persones pujades damunt d’un tanc empleat durant l’operació militar.

HOMENATGE TOPONÍMIC I CINEMATOGRÀFIC

Un dels símbols de Lisboa és el pont penjant (molt semblant al Golden Gate de San Francisco) que travessa l’estuari del riu Tajo. Inaugurat el 1966, inicialment va ser  batejat en honor del dictador Antonio de Oliveira Salazar. Arran de la Revolució dels Clavells se li va canviar el nom pel de 25 d’Abril. Des del 1998, la infraestructura, de dos quilòmetres de longitud està complementada pel pont Vasco da Gama.

El cinema també s’ha fet ressò de la Revolució dels Clavells. A les pantalles van arribar dos films que reflecteixen des de la ficció uns fets tan transcendentals. D’una banda trobem Capitans d’abril, dirigida per María de Medeiros el 2000. L’any 2001 es va estrenar la italiana  A la Revolució d’un 2 Cavalls, sent l’històric model de Citroën l’autèntic protagonista. Val la pena visionar ambdues pel·lícules per recordar que aquest 25 d’abril fa 50 anys de la revolta més floral.

 | + info

Cap de redacció d’Èxit21 i autor del llibre "La Barcelona que et falta" (de la col·lecció Talents de la FCSD). “Crec que Èxit21 pot ser important per la societat perquè d’aquesta manera ens donem a conèixer les persones amb discapacitat intel·lectual i és una manera de donar la nostra veu. Per a mi Èxit21 és important per poder plasmar les meves inquietuds i per poder compartir el meu punt de vista sobre el món”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *