El repte de l’accessibilitat cognitiva

Des del juny del 2016 sóc vocal del Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) representant a les persones en situació de discapacitat intel·lectual. Estic molt orgullosa perquè sóc la primera persona en situació de discapacitat intel·lectual que ocupa aquest càrrec (abans era un pare en representació nostra).

Des de que sóc vocal he treballat per fer més accessibles les reunions des del punt de vista intel·lectual. És a dir: entendre per poder opinar. Entendre el que s’està dient i la documentació que ens donen per poder participar com una més.

Com he dit, abans de mi no hi havia cap vocal en situació de discapacitat intel·lectual. Ara la vocal sóc jo.

Adaptar les reunions

Des que jo sóc la vocal he demanat que les reunions siguin més accessibles intel·lectualment:  rebre la documentació amb temps d’antelació; preparar el que s’ha de votar abans de les reunions per entendre què he de votar; que m’avisin amb temps abans d’una reunió per preparar-la; parlar més a poc a poc; repetir les vegades que calgui el que s’ha dit si no ho entenc,  entre altres mesures…

L’IMPD té interès en que les reunions siguin accessibles per tots i totes.

Per això, insisteixo molt en aquest punt: en la necessitat d’entendre per poder opinar. Les persones en situació de discapacitat intel·lectual tenim dret a participar en la vida política i pública, com diu l’article 29 de la Convenció Internacional de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.

Quan no entenc m’abstinc en les votacions; com vaig fer amb la proposta de pressupost. Ho faig amb la voluntat d’ajudar al Consell Rector de l’IMPD perquè les persones en situació de discapacitat intel·lectual puguem participar en un futur a les reunions en igualtat de condicions que la resta de vocals.

A l’IMPD i la societat en general hi ha força accessibilitat física, auditiva i visual, i hi estic molt a favor; però no hem d’oblidar  l’accessibilitat cognitiva, que està quasi tot per fer…

Quan vaig anar a l’ONU els vaig ajudar en l’accessibilitat cognitiva, i m’agradaria també poder fer-ho a l’IMPD i, en general, a tota la societat.

Redactora i presidenta de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta. És activista pels Drets Humans de les persones en situació de discapacitat intel·lectual. I també és vocal a l’IMPD de Barcelona (Institut Municipal de les Persones amb Discapacitat). “ÈXIT21 pot servir a la societat per veure que hi ha moltes opinions i notícies diferents i això va bé per la gent de fora perquè vegin aquestes opinions diferents. Per a mi em serveix perquè aprenc coses i em sorprenc de coses que no sabia”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *