Any nou: article rectificat

Durant aquest mes de gener vam sortir uns quants companys d’Èxit21 en diferents mitjans.

Andy Trias al programa Planta Baixa de TV3, Montse Vilarrasa Monclús al programa Cafè d’idees de la 2 de RTVE i Bea Ruiz a Els Matins de TV3. El motiu? Per fi és hora de reconèixer que tocava modificar una paraula discriminatòria de la Constitució.

Concretament, s’ha eliminat la paraula “disminuïts”. Ara s’inclou “persones amb discapacitat” que és més inclusiu i entenedor. El vocabulari que s’utilitzava abans als anys 70 era despectiu. 

El canvi de l’article 49 de la Constitució va ser aprovat pel Congrés dels Diputats el 18 de gener. 

Era hora de fer aquest canvi perquè la paraula disminuït discrimina les nostres capacitats.

Arrel d’aquesta notícia, ens van preguntar sobre el tema a les persones en situació de discapacitat.

I nosaltres creiem en les habilitats, unes altres maneres de fer, unes formes diferents de parlar de pensar i opinar.

Tenim la discapacitat intel·lectual ,un cromosoma de més (que és la síndrome de down-SD) i ja està. 

La Montse Vilarrasa va explicar que és una dona activista que a l’any 2018 va anar a Nova York. També va explicar què fem a Èxit21 i a l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD). 

La Bea Ruiz també va defensar la revista digital Èxit21 i va reivindicar els nostres drets. Li va semblar molt bona idea modificar l’article 49 de la Constitució perquè creu que era necessari i imprescindible que 46 anys després s’adonessin d’aquesta vulneració de drets.

+ info | + posts

Autor del llibre “Ignorant la SD: Memòries i reflexions”. Participa a milers d’actes, conferències i entrevistes cada any. Ha sigut durant més de 4 anys president de l’Assemblea DHMT, on actualement hi participa amb la Comissió de Repercussió Mediàtica.

+ posts

Redactora i presidenta de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta. És activista pels Drets Humans de les persones en situació de discapacitat intel·lectual. I també és vocal a l’IMPD de Barcelona (Institut Municipal de les Persones amb Discapacitat). “ÈXIT21 pot servir a la societat per veure que hi ha moltes opinions i notícies diferents i això va bé per la gent de fora perquè vegin aquestes opinions diferents. Per a mi em serveix perquè aprenc coses i em sorprenc de coses que no sabia”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *