“VALENTINA”, L’ANIMACIÓ INCLUSIVA

En els últims temps, cada cop més ficcions incorporen personatges amb la síndrome de Down i en situació de discapacitat intel·lectual en les seves trames. Aquesta tendència reflecteix l’aposta per part de la indústria audiovisual per la normalització d’un col·lectiu fins fa relativament poc tan invisibilitzat com menystingut.

En l’actual dècada, la integració social de la síndrome de Down a través de l’entreteniment ha entrat en el terreny de l’animació. Així ho demostra la pel·lícula mexicana “Un disfraz para Nicolás” (2D), del 2020, o la gallega “Valentina” (3D), estrenada el passat 10 de desembre als cinemes. La cinta narra una història de somnis i descobriment personal per demostrar que la discapacitat és més una qüestió d’actitud que d’aptitud. L’orientació infantil del film suposa un valor pedagògic afegit.

VIATGE D’AUTODESCOBRIMENT
Valentina és una nena que, pel sòl fet de tenir la síndrome de Down creu que no podrà complir mai el seu somni de ser trapezista. No obstant, però, la seva àvia l’encoratja a perseverar en el seus somnis. En aquest sentit, el personatge li diu a la seva néta: “Si les erugues es poden convertir en papallones, res és impossible”. La metàfora serveix de punt de partida d’un viatge màgic que portarà Valentina a descobrir-se a si mateixa i les seves capacitats latents.

Respecte l’argument, la directora i productora de “Valentina”, Chelo Loureiro reflexiona: “Mentre a altres nens els donen ales, a aquests se les tallen. Els nens amb la síndrome de Down tenen les mateixes il·lusions que qualsevol altre.” Amb la pel·lícula, Loureiro pretén donar un enfocament positiu i integrador a la trisomia 21.

TO VERSEMBLANT
“Valentina” està dotada d’uns personatges i uns fons paisatgístics genuïnament gallecs (alguns evoquen el Camí de Santiago) dissenyats per l’artista David Pintor. La protagonista deu la seva veu a l’actriu Lucía Seren en la versió gallega; i a Josephine Lockhart en la castellana. Ambdues intèrprets tenen la síndrome de Down, tret que atorga al personatge un to versemblant.

Nani García és l’autor de la banda sonora, la qual inclou el tema “Eres especial”, interpretat per Emilio Aragón. “Valentina” ha estat nominada en la categoria de millor pel•lícula d’animació en la propera edició dels Premis Goya, que se celebrarà el febrer del 2022. Obtingui o no el preuat guardó, “Valentina” és digna del reconeixement i reivindicació per part de crítica i públic per representar l’animació inclusiva.

 | + info

Cap de redacció d’Èxit21 i autor del llibre "La Barcelona que et falta" (de la col·lecció Talents de la FCSD). “Crec que Èxit21 pot ser important per la societat perquè d’aquesta manera ens donem a conèixer les persones amb discapacitat intel·lectual i és una manera de donar la nostra veu. Per a mi Èxit21 és important per poder plasmar les meves inquietuds i per poder compartir el meu punt de vista sobre el món”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *