UNA LLIÇÓ PER IL·LUMINAR LA DISCAPACITAT

El cinema i les ficcions televisives deuen la seva màgia en gran mesura a la llum que s’hi aplica. El passat 24 de novembre, alguns dels usuaris de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) vam poder gaudir d’una masterclass sobre il·luminació professional. L’esdeveniment va ser organitzat per Down Catalunya en col·laboració amb Kube Studio. Els organitzadors van descobrir als participants l’important paper que la llum juga en el context visual.

Durant la classe, es van explicar els diferents tipus d’il·luminació que es fan servir en el rodatge d’una producció audiovisual o sessió fotogràfica. Els assistents, amb la síndrome de Down i altres situacions de discapacitat intel·lectual, vam disfrutar explorant les possibilitats d’un element indispensable per fer de la imatge un art.

TEORIA I EXPERIMENTACIÓ
La masterclass d’il·luminació impartida a Kube Studio va enfatitzar en el propòsit de la il·luminació en les pel·lícules i sèries de TV. També es va explicar en quina mesura es necessari il·luminar segons el gènere o ambientació.

El següent apartat del curset feia referència als tres tipus de llum empleada en els rodatges de produccions audiovisuals: principal, d’emplenament i contrallum. Les dues últimes qüestions del temari tenen a veure amb com s’il·lumina un personatge, així com les ombres resultants.

La sala incorpora un plató amb les cantonades arrodonides, incloent una planta i un fanal com elements d’atrezzo. Els assistents a la classe magistral vam poder experimentar amb els focus variant-ne la posició o intensitat lumínica. D’aquesta manera vam comprovar com varia la il·luminació segons cada combinació.

VÍDEO AMB FALS “MAKING OFF”
Després de la pausa per berenar, es va reprendre la masterclass d’il·luminació. Es va procedir a gravar un vídeo per felicitar el Nadal des de Down Catalunya. La posada en escena consistia en que dos dels participants al curset estiguessin asseguts l’un al costat de l’altre. Quan un diu “Down Catalunya us desitja…”, mirant a la seva interlocutora, la qual remata la frase amb “Bon Nadal”.

Pel que fa la resta d’assistents, vam simular estar controlant els llums o la càmera. A mi em va tocar la papereta de sostenir el voluminós i pesant reflector, orientant-lo d’una banda a l’altra del plató. La intenció d’aquella pantomima era la de crear un fals “making off” de la gravació abans esmentada.

Aquest exercici pràctic va posar punt i final a una edificant vetllada, una lliçó per il·luminar la discapacitat.

 | + info

Cap de redacció d’Èxit21 i autor del llibre "La Barcelona que et falta" (de la col·lecció Talents de la FCSD). “Crec que Èxit21 pot ser important per la societat perquè d’aquesta manera ens donem a conèixer les persones amb discapacitat intel·lectual i és una manera de donar la nostra veu. Per a mi Èxit21 és important per poder plasmar les meves inquietuds i per poder compartir el meu punt de vista sobre el món”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *