FCSD: 40 anys d’evolució inclusiva

El proper 30 de març de 2024 la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) complirà quatre dècades des del seu naixement.

No hi ha millor reconeixement per a la nostra fundació que viatjar en el temps i d’aquesta manera arribar a conèixer millor els seus inicis.

La FCSD d’avui continua superant-se dia a dia, i seguint un camí cap a un futur més prometedor i amb nous reptes a aconseguir. Però per això cal fer una aturada en el passat, entre d’altres coses, per tenir més coneixement de la seva història.

Els orígens de la FCSD Ens situem el 23 de març de 1982, a les Corts Generals, quan don Ramon Trias Fargas, polític i economista, aconsegueix que s’aprove per unanimitat la Llei d’Integració Social dels Minusvàlids (Llei LISMI), actualment anomenada Llei General de la Discapacitat.

La senyora Montserrat Trueta Llacuna, dona de Ramon Trias Fargas, per ser tots dos progenitors d’una persona amb síndrome de Down anomenada Andreu Trias Trueta, decideixen informar-se sobre aquesta condició genètica. És per això que la senyora Trueta viatja als Estats Units (EUA) per conèixer a Val Dimitriev, pionera en la promoció de l’aprenentatge de nadons i nens en situació de discapacitat intel·lectual.

Al tornar d’aquest viatge, la senyora Trueta, juntament amb altres famílies, decideix donar vida a la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) el 30 de març de 1984. Al mateix temps, va ser declarada com a entitat pública el 24 d’octubre del mateix any. Està inscrita en el registre de fundacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 61.

Eren un grup de pares i professionals amb l’únic objectiu de profunditzar en el Síndrome de Down (SD), a través de la investigació i l’experiència pràctica en els camps de pedagogia, psicologia, medicina i àrea social.

El mateix any de la seva creació es crea el servei d’estimulació precoç, més endavant el servei d’atenció precoç, acreditat pel Child Development and Mental Retardation Center, de la Washington University dels EUA. Un any després, es crea la biblioteca Begoña Raventós (CDBR), especialitzada en SD i discapacitat.

L’any següent es crea el servei d’inclusió a l’escola ordinària i el primer programa de salut preventiu per a persones amb SD. El 1987 es constitueix la European Down Syndrome Association (EDSA), de la qual la FCSD és membre fundador, i també es crea el Centre Mèdic Barcelona Down. El 1988 s’inicia el que ara és conegut com el servei d’Oci Inclusiu.

El 1989 es va crear el projecte Aura per a la Inclusió Laboral. Actualment Fundació Aura. El 1996 es crea el servei d’integració laboral Col·labora.

Anys de premis i marató

El 1992 Montserrat Trueta, com a presidenta del patronat de la FCSD, rep la Creu de Sant Jordi. El 1993 rep el premi relacions públiques Catalunya 92 i s’organitza la Marató de TV3 pel Síndrome de Down, la qual cosa representa un fort impuls per a la FCSD en uns anys gloriosos per a Barcelona.

El 2008 també es lliura la Creu d’Or de l’Ordre Civil de la Solidaritat Social 2007, del Ministeri de Treball i Afers Socials a Montserrat Trueta per part de la seva majestat la Reina Sofia.

Montserrat Trueta i Llacuna ha estat presidenta des de 1984 fins que va entrar a l’olimpo el 2018, convertint-se en una gran dama de la nostra història més recent.

Creixent en independència i drets

Ja en l’actualitat, dirigeix la Fundació Katy Trias Trueta des de l’any 2018. Com la seva mare, ella també va viatjar als Estats Units, aquesta vegada per veure i conèixer diferents mètodes i experiències en relació amb la Vida Independent. En tornar, va crear el servei “Me’n vaig a casa” de Vida Independent a la FCSD.

Així doncs, la senyora Trias pot continuar el camí que van iniciar tots aquells pares i professionals, del qual poden estar més que orgullosos dels resultats.

Aquest ha estat el passat gloriós del treball ben fet que permet seguir en la mateixa línia, treballant juntament amb les persones amb SD i en altres situacions de discapacitat intel·lectual per a la inclusió a la societat.

El futur més present

No tot va acabar amb la creació de la Vida Independent, després va venir el servei de Participació Ciutadana amb la creació l’any 2011 de la revista digital Èxit21, i l’any 2015 l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta (ADHMT). Així com la publicació de llibres amb la col·lecció Talents, que ja ha publicat llibres d’Andy Trias, Jordi Riu i Bea Ruiz. Al mateix temps, l’any 2016 la nostra companya Montserrat Vilarrasa és escollida vocal per la discapacitat intel·lectual en el Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD). L’any 2019 Montserrat viatja a l’ONU per participar en la Declaració de dones amb discapacitat en càrrecs de lideratge polític i públic, juntament amb altres dones amb discapacitat i ONU Dones, en situació de discapacitat intel·lectual.

P.D.: Llarga vida a la Fundació Catalana Síndrome de Down.

+ posts

Redactor. “ÈXIT21 hará que nos conozcan un poco más para que, antes de juzgarnos, sepan algo más de nosotros. Si no, nos discriminan por una cosa u otra. Antes de hablar, informarse mejor. Para mi es un medio de comunicación para ampliar mi CV periodístico”.

Francisco Marin té una novel·la en curs.
Francisco Marin té una novel·la en curs.

+ info | + posts

Autor del llibre “Ignorant la SD: Memòries i reflexions”. Participa a milers d’actes, conferències i entrevistes cada any. Ha sigut durant més de 4 anys president de l’Assemblea DHMT, on actualement hi participa amb la Comissió de Repercussió Mediàtica.

One thought on “FCSD: 40 anys d’evolució inclusiva

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *