Joaquima Raspall: una lliçó de vida

Aquest article va sorgir després de parlar un dia durant les vacances amb l’Andy Trias, un altre redactor d’aquesta revista. Ell em va parlar de la Joaquima Raspall i jo ara us en parlaré.

Avançada a l’època

La Joaquima Raspall va néixer al Poblenou al 1877. Va poder estudiar tot i ser filla d’una família de classe treballadora. Hem de situar-nos a la darrera década del segle XIX, una època en què les dones gairebé no tenien cap oportunitat d’estudiar. Raspall ho va fer i va estudiar magisteri, una carrera que va acabar molt jove. Amb disset anys ja va obtenir el títol de mestra i va crear una escola, l’Acadèmia del Puríssim Cor de Maria, en un pis del carrer Wad-ras. Aquest carrer actualment duu el nom del seu nebot, el doctor Josep Trueta. 

Llibreta, quadern escolar de Concepció Doménech, de l’escola “Colegio para señoritas”.

Joaquima Raspall va començar a ensenyar abans de tenir l’edat legal, ja que aleshores la llei impedia exercir abans dels divuit anys, encara que ja haguessin acabat la carrera.

Es va casar amb Dionís Monton i Bonet, un escultor que va treballar amb Antoni Gaudí durant les obres de la Sagrada Familia. Van tenir tres fills: la Mercé, la Josepa i el Dionís, sent aquest últim l’introductor de l’anestésia a Catalunya. 

Homenatge a la mestra Joaquima Raspall Juanico (1877-1968), doña Quimeta, a l’esquerra de Pius Bosch rector de Sta. Maria del Poblenou, medalla del treball per 50 anys de magisteri. Restaurant del Parc de la Ciutadella. Font: Arxiu Històric de Poblenou.

D’altra banda, Joaquima Raspall va ser professora al barri de Poblenou durant setanta anys. Tothom la coneixia com donya Quimeta i a l’any 1946 se li va atorgar una medalla al treball per 50 anys de magisteri.

Es pot trobar una placa amb el seu nom en un del trams de la Rambla del Poblenou.

Placa de Joaquima Raspall (Rambla de Poblenou, 29). Font: Flickr del Districte de Sant Martí.
Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Catalan   English   French  Spanish