EL CERMI, LA DISCAPACITAT ORGANITZADA

El CERMI (Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat) és la plataforma de representació, defensa i acció de la ciutadania espanyola amb discapacitat. Aquesta organització defensa els drets de més de 3,8 milions d’homes i dones en situació de discapacitat i a més de 8.000 associacions que lluiten pels seus drets.

Aquesta organització ajuda al col·lectiu de la discapacitat a avançar en el reconeixement dels seus drets i a assolir la plena ciutadania en igualtat de drets i oportunitats com la resta de la societat.

El CERMI compta amb les principals organitzacions estables de persones en situació de discapacitat. En total, més de 8.000 associacions i entitats, que representen en el seu conjunt als 3,8 milions de persones amb discapacitat que hi ha a Espanya i que són el 10% de la població.

El Comitè és l’expressió de la societat civil espanyola organitzada al voltant de la discapacitat per a la interlocució, la pressió i la incidència política.

Una entitat històrica
Abans de néixer el Cermi com a tal, ja existien el Reial Patronat Sobre Discapacitat, conegut llavors com Reial Patronat d’Atenció a Persones amb Minusvalidesa; i el Consell Nacional de Representants de Deficients, un organisme que mai va arribar a registrar oficialment.

Aquests organismes van representar davant del Govern a les persones amb discapacitat des de finals dels 70. El 1993 es van elaborar els primers estatuts que donarien lloc al CERMI.

Però no seria fins a 1997 quan el CERMI es va constituir oficialment mitjançant l’acció de les sis entitats fundadores: la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física (COCEMFE), Organitzacions a Favor de les Persones amb Discapacitat Intel•lectual (FEAPS, actualment Plena inclusió Espanya), la Federació Espanyola d’Associacions d’Atenció a les Persones amb Paràlisi Cerebral (ASPACE), la Confederació Estatal de Persones Sordes (NSE), la Confederació Espanyola de Famílies de Persones Sordes (FIAPAS) i l’Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE).

A més d’aglutinar a multitud d’organitzacions de la discapacitat, el CERMI ha generat noves organitzacions territorials, conegudes com els Cermis autonòmics. Els primers a crear-se van ser el 1998 els d’Andalusia, Catalunya (conegut com COCARMI), la Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa.

Des de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) vam lluitar pels drets de la persones en situació de discapacitat com ho fa el CERMI.

Junts aconseguirem la plena inclusió.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Catalan   English   French  Spanish