METRO I BUS, BEN GUARDATS I CONSERVATS

Què passa cada nit a Barcelona quan ja no hi ha transport públic? Mentre la Ciutat Comtal dorm, els vehicles (autobusos i combois del metro) que conformen la flota de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) són sotmesos a una exhaustiva posta a punt. En altres paraules: es preparen minuciosament per afrontar una nova jornada. Això implica la neteja, revisió mecànica, repostatge de combustible en els autobusos, i recàrrega de bateries quan són models híbrids o elèctrics.

Per dur a terme les tasques de manteniment, TMB compta amb unes instal•lacions anomenades cotxeres. Consten d’un garatge amb pati per desar els vehicles. També inclouen tallers de reparació dotats de fossats per arribar als components integrats al xassís del material mòbil. Tot sigui per garantir un transport públic eficient i segur.

QUATRE EQUIPAMENTS A L’ÚLTIMA
Actualment, l’ens operador del transport públic a Barcelona compta amb quatre cotxeres per als autobusos que cobreixen l’actual xarxa ortogonal. Tres d’aquestes són de nova construcció per complementar les de la Zona Franca, l’equipament més antic, però el que més ha crescut i evolucionat.

El Triangle és el punt operatiu més complet, amb instal·lacions mixtes, tant per a autobusos com per a trens del suburbà. Pel seu disseny, les cotxeres d’Horta, ubicades al peu de la carretera de Cerdanyola estan plenament integrades en l’entorn, minimitzant l’impacte mediambiental. Són a més la base d’operacions del Bus Turístic i el Bus del Barri (microbusos). L’innovador centre de Ponent ha estat distingit amb la UNE-EN 13816, acreditació de qualitat en el transport de passatgers.

POSTA A PUNT SOBRE RAILS
El metro de Barcelona comprèn una xarxa formada per 8 línies, les quals sumen un total de 128 quilòmetres de vies i 161 estacions. El material mòbil està actualment compost per 162 trens de les sèries 3000, 5000 i 9000 (autònoms). Per Línies, la 1 té les cotxeres a La Sagrera, Santa Eulàlia i Hospital de Bellvitge, i l’L3, a Sant Genís. El Triangle ferroviari alberga els cotxes de les Línies 2, 4, 9 i 10. Pel que respecta a l’L5, els garatges es troben a Can Boixeres i Vilapicina.

En aquestes dependències es duen a terme el manteniment d’elements com els bogies, les unitats motrius que integren les rodes. Un altre component indispensable per a la correcta marxa dels combois urbans és el pantògraf. Aquest mecanisme articulat transfereix als bogies l’energia de tracció que emana de les catenàries.

LES PIONERES DEL SUBURBÀ
La Línia primigènia coneguda per Gran Metro (l’actual L3), inaugurada el desembre del 1924 tenia el seu origen i final a l’estació de Lesseps. A la plaça homònima es trobaven les extintes cotxeres de superfície. Al pati de vies es va escenificar el comiat amb honors el 1988 de l’últim comboi de la sèrie 300, en actiu durant 64 anys. L’ampliació de l’L3 fins a Montbau el 1985, va deixar les instal·lacions ferroviàries obsoletes, condemnant-les a l’abandonament i demolició el 1991.

Les cotxeres de Santa Eulàlia serveixen de base per al material mòbil del que inicialment es va anomenar Metro Transversal, estrenat el 1926. Les tres naus que allotgen els garatges estan annexionades a un edifici d’estil noucentista ocupat per les oficines del metropolità barceloní. El conjunt està declarat patrimoni arquitectònic.

TRASLLAT PER EVOLUCIÓ
Tres de les quatre cotxeres d’autobusos de TMB anteriorment esmentades (El Triangle, Horta i Ponent) han estat concebudes per a reemplaçar dos vetustos garatges avui desapareguts. Les cotxeres de Borbó, a Nou Barris, van prestar servei fins l’enderrocament el 2003. Sobre el solar que ocupava l’aparcament s’erigeixen equipaments com un centre cívic, un casal d’avis o un gimnàs.

Els carrers Almogàvers i Roc Boronat, al barri de Poblenou, van delimitar l’emplaçament del garatge de Lutxana, en funcionament entre els anys 1923 i 2007. L’històric equipament va ser reduït a runes en favor de l’expansió del Districte 22@. Per les pretèrites cotxeres de Borbó i Lutxana van passar autobusos dels models 6035, 6038 i 6420 de Pegaso. Avui, tots ells formen part de la història de TMB.

DESGAST MECÀNIC INEVITABLE
Al llarg de la seva vida útil, els autobusos i combois del metro recorren diàriament Barcelona de punta a punta, acumulant quilòmetres a les rodes. Els rodatges intensius provoquen en els components mecànics un desgast que els fa propensos a les avaries en el sistema de tracció. El mecanisme d’obertura i tancament de portes del material mòbil de TMB està també exposat a les incidències.

Aquestes anomalies tècniques se solucionen a les cotxeres del l’ens operador del transport públic a la Ciutat Comtal. Els garatges disposen d’unes instal•lacions on es reparen els components afectats, deixant els vehicles operatius una altra vegada.
Moure’s per Barcelona en transport públic suposa una opció de desplaçament àgil i sostenible. És per això que metro i bus han d’estar ben guardats i conservats.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish