MONTSERRAT, UNA ABADIA AMB HISTÒRIA

He fet aquest escrit sobre la història de Montserrat perquè és un lloc que m’agrada molt visitar.

L’origen històric del santuari de la Mare déu de Montserrat es troba a l’ermita Santa Maria, que l’any 888 el comte Guifré el Pelós dóna al monestir de Ripoll. L’any 1025, Oliba, abat de Ripoll i bisbe de Vic, funda un nou monestir al costat de l’ermita de Santa Maria. El petit monestir aviat rep pelegrins i visitants, els quals donen a conèixer entre la gent les narracions dels miracles i prodigis que hi obrava la Mare de Déu.

El 1409, el monestir de Montserrat es converteix en abadia independent. Entre els anys 1493 i 1835, època de profundes reformes, de creixement i esplendor, Montserrat forma part de la Congregació de Valladolid.

Durant els segles XVII-XVIII, el monestir de Montserrat es converteix en un centre cultural de primer ordre. De l’escola de música de Montserrat sorgeixen compositors importants.

De l’abandó a la glòria
La Guerra del Francès (1811-1812) i la desamortització de 1835 porten la destrucció i l’abandonament. Però el 1844 s’inicia la restauració de la vida monàstica i l’any 1881, a les Festes de la Coronació de la Imatge de la Mare de Déu, el papa Lleó XIII la proclama Patrona de Catalunya.

La Guerra Civil espanyola (1936-1939) significa un nou abandonament del monestir. El Govern de Catalunya, però, preserva Montserrat del saqueig i la destrucció.

En l’actualitat, Montserrat es modernitza per continuar atenent els pelegrins mil anys després de la seva fundació.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish