BARCELONA ÉS CULTURA DE ROTONDES

Al centre d’algunes places neuràlgiques de Barcelona en què conflueixen vies transitades hi ha una rotonda. Algunes estan ornamentades amb un conjunt escultòric que reten homenatge a algun personatge rellevant.

EL VIGIA DE LA RAMBLA

El monument a Cristòfol Colom és l’obra de referència  de la ciutat Comtal per antonomàsia. Va ser inaugurat el 1888, coincidint amb l’Exposició Universal de Barcelona.

Ubicat a la plaça del Portal de la Pau (punt de connexió entre la Rambla i el passeig de Colom), es troba el conjunt concebut per Gaietà Bohigas Monrovà i Josep Llimona, entre d’altres.

La composició consta d’una base circular custodiada per vuit lleons. Un cos octogonal, coronat per unes escultures representant àngels, sustenta la columna damunt la qual, descansa l’estàtua dedicada al navegant.

Les figures de bronze, com els lleons o el mateix Colom, van ser forjades a la pretèrita foneria Coma, la qual es reconvertiria en la sala de ball La Paloma.

El dedicat a Colom és l’únic monument escultòric de Barcelona visitable per dins.

TRES FONTS, TRES RIUS

Al bell mig de la plaça Espanya es troba la glorieta en la qual s’assenta una conjunt monumental, pensat per l’Exposició Universal de Barcelona del 1929. La composició  està formada per un edicle o templet de tres cares, rematada per tres columnes d’estil corinti als angles, dissenyat per Josep Maria Jujol. A cada cara hi ha una font amb escultures creades per Miquel Blay, integrades en un nínxol. Aquestes simbolitzen els rius principals de les tres vessants de la península Ibèrica: Tajo i Guadalquivir (Atlàntica), Ebre (Mediterrània) i Nervión (Cantàbrica).

L’edicle està coronat per un pedestal que serveix de base d’un pebeter, sostingut per dues estàtues de bronze.

A les vores del llac que comprèn la base hi ha estàtues que evoquen l’Abundància, la Salut Pública i la Navegació, forjades per Miquel i Llucià Oslè.

L’ALCADE TOCAT PER LA GLÒRIA

A la confluència entre el passeig de Sant Joan amb la Gran Via de les Corts Catalanes es troba la plaça Tetuan, al mig de la qual un parc circular. Al centre hi ha un conjunt format per un pedestal dissenyat per l’arquitecte modernista Lluis Domènec i Montaner i inaugurat el 1910. La peanya està ornamentada per estàtues esculpides per Josep Llimona. Les situades a la cara frontal representen els diferents estrats socials (polítics, camperols, obrers i clergues), mentre que les del revers són una representació dels metges.

El pedestal està coronat per un bust de Bartomeu Robert, alcalde de Barcelona entre març i octubre del 1899. Una escultura al·legòrica a la Glòria acarona el bust.

EN HOMENATGE A UN POETA

A la glorieta de la plaça homònima, es troba el monument a Jacint Verdaguer. El conjunt, concebut per Josep Maria Pericas,  consta d’una balustrada circular amb frisos esculpits per Miquel i Llucià Oslè, evocant els versos del poeta. Al centre hi ha una columna coronada per l’estàtua forjada en bronze per Joan Borrell i Nicolau.

El monument va ser acabat el 1914.

Els centres monumentals d’aquestes places constitueixen una manera ornamental d’ordenar el trànsit a les cruïlles més transitades, donant-li un toc artístic i elegant. I és que Barcelona és cultura de rotondes.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish