AVIDESA PER REFRESCAR LA MEMÒRIA

Tot i que l’estiu està tocant la seva fi, encara queden dies per gaudir dels gelats. La canícula i l’alta incidència de llum natural conviden a assaborir aquest refrescant dolç.

A Espanya es consumeixen, de mitjana, uns 151 quilos de gelat cada any, segons fonts de l’OBS Bussines School.

D’aquest producte se’n pot trobar de diversos gustos, formes i marques. No obstant però, fins fa 25 anys, en va existir una anomenada Avidesa, la qual va compartir mercat amb Frigo o Miko.

DE L’AVÍCOLA A L’AVICOLA

Luis Suñer va fundar el 1956, al seu Alzira natal, Avidesa (acrònim d’Avícolas y Derivados, S.A), inicialment una explotació dedicada a la cria de pollastres. El 1964, l’empresari valencià va canviar l’activitat del negoci per dedicar-se a la producció de gelats. Se’n fabricaven de crema i d’extracte de suc frigoritzat, com l’Avicola.

De fet, dins del logotip més primitiu d’Avidesa, hi havia dibuixats tres pollets a la part superior, i un polo a baix. En una altra versió de l’emblema, sobre la marca apareixia en majúscules, el nom de Luis Suñer, i el d’Alzira (Alcira), a sota.

EN LA VARIETAT ESTÀ EL GUST

Les cartes de gelats Avidesa (ja fossin de crema o d’extracte de suc congelat) abastaven noms com el citat Avicola, Aviguay, Avipush, Bipo, Crock & Roll o Apolo. Dins la gamma, també hi havia cabuda per als més petits, amb referències com l’Aviconito o Trafikito, complementat pel Semaforito, ambdós amb llaminadura de xiclet incorporada.

En els seus últims anys, Avidesa va comercialitzar l’Avigur, un gelat elaborat amb iogurt envasat en terrina, i en format de con de galeta, com l’Apolo.

PUBLICITAT FRESCA I ANIMADA

Per promocionar alguns dels seus productes, Avidesa va apostar per uns espots en què els dibuixos animats eren els protagonistes absoluts. Entre aquests, hi ha els que evocaven els contes clàssics infantils en clau contemporània i de platja, amb títols tan ocurrents com Caperucita Roja y el lobo de mar, Heladino y el genio de la lámpara o Blancanieves y los siete heladitos.

Tanmateix, en l’anunci de l’Aviguay hi apareixia una espatarrant cantant en dibuixos animats, entonant al so del Hawaiï Bombay. El personatge semblava inspirat en el que representa Madonna al videoclip del tema Who’s that girl.  L’eslògan sota el logotip resava inicialment “L’art del fred”, el qual, posteriorment va permutar en “Amb molt de gust”.

IMPLICACIÓ EN L’ESPORT

Avidesa va tenir un paper cabdal en el patrocini esportiu. Va esponsoritzar la selecció espanyola de futbol, com ho demostra un espot protagonitzat pel jugador de la Roja, Julen Guerrero.

La marca gelatera va esdevenir en el patrocinador oficial del Mundial de futbol disputat a Espanya el 1982. El club d’handbol Alzira, existent entre el 1989 i el 1995, va lluir el logotip d’Avidesa en el seu equipament.

UNA EMPRESA QUE ES FON

La mort de Luis Suñer el 1990, va deixar Avidesa en una situació financera agònica. El 1991, Conelsa, la filial del BBV (l’actual BBVA) en el sector de l’alimentació, va llançar una OPA sobre l’empresa gelatera. Aquesta operació, que implicava l’adquisició del 75% de les accions d’Avidesa en Borsa, va segellar la seva defunció.

Al 1993 Conelsa va vendre la companyia d’Alzira a Nestlé, amb la qual cosa, els seus productes van passar a comercialitzar-se sotes les marques Camy i Miko.

LA NOVA AVIDESA

Deu anys després de ser absorbida per la multinacional suïssa, el 2003 (any de la desaparició de Miko), Guillermo Lamfus, va ressuscitar Avidesa sota el nom d’Ice Cream Factory Comaker (ICFC). La nova empresa, establerta a la mateixa Alzira, fabrica gelats de marca blanca per les tres principals cadenes de distribució alimentària a Espanya.

ELS VESTIGIS D’UN PASSAT MILLOR

Les modernes instal·lacions d’ICFC coexisteixen amb l’antiga fàbrica de la seva predecessora, la qual es troba visiblement deteriorada, plena de runes i esvorancs. El vetust immoble ha estat testimoni de moments dolços, com quan la plantilla d’Avidesa va ser agraciada amb la Grossa de Nadal el 1968.

Entre les seves parets, també va succeir un dramàtic episodi el 1981: el segrest de Luis Suñer a mans de la banda terrorista ETA. Avui en dia, la ruïnosa factoria serveix de refugi als okupes.

Han passat 25 anys d’ençà de la fallida d’Avidesa. Però aquells que hagin nascut  abans del 1993 (si més no la majoria), recordaran una marca irrepetible. Els més nostàlgics sentiran avidesa per refrescar la memòria.

+ info | + posts

Cap de redacció d’Èxit21 i autor del llibre "La Barcelona que et falta" (de la col·lecció Talents de la FCSD). “Crec que Èxit21 pot ser important per la societat perquè d’aquesta manera ens donem a conèixer les persones amb discapacitat intel·lectual i és una manera de donar la nostra veu. Per a mi Èxit21 és important per poder plasmar les meves inquietuds i per poder compartir el meu punt de vista sobre el món”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *