COM PREPARO LES ENTREVISTES?

En aquesta ocasió us vull parlar sobre com preparo les entrevistes que faig per a Èxit21.  Crec que pot ser útil per la gent que vol fer alguna entrevista periodística.  

Èxit21 és un bloc virtual que té la Fundació Catalana Síndrome de Down, on és publiquen poemes, articles i entrevistes. Volem que la gent accedeixi al nostre portal i vegi el què fem nosaltres, les persones amb discapacitat.

Jo mateixa faig entrevistes a persones del món de la cultura que s’ han marcat el seu propi camí i s’ han fet conegudes en diferents camps com els llibres, el teatre, les webs, la televisió… També m’ agrada saber més d’ aquestes persones i em pica la curiositat del què fan o el que han fet a la seva vida. Per exemple, vaig entrevistar a l’escriptora Sílvia Soler i em va cridar l’atenció que els seus herois d’infantesa eren “Los cinco” d’Enyd Blyton.

El nostre mètode

Els membres de la redacció tenim un dossier del bon periodista, del què ha de fer i el que no. Per no perdre’ns, tenim unes fitxes elaborades amb petits esquemes i fragments que ens ajuden a l’hora d’exercir el periodisme.  És un manual que ens ajuda per fer els reportatges, les entrevistes, les notícies…

En el cas de les entrevistes, durant el consell de redacció decidim les persones que poden ser interessants d’entrevistar i el redactor que ho podria fer. Després ens documentem per informar-nos del que ha fet, estudiat o cursat. Tot seguit ens preparem les preguntes, unes deu. Un cop les tenim, les comentem al consell de redacció i tots donem els nostres punts de vista per tal que l’entrevista sigui el màxim de professional possible en aquest àmbit tant visual i de comunicació que tan ens estimem.

Tots assagem

A la Fundació hi ha la Maite López, col·laboradora de la revista i professora del curs de teatre i ens ajuda a realitzar l’entrevista: com entonar, la posició del cos, l’escolta activa, com fer la presentació, com mirar a  càmera, com relaxar-nos i exercicis de vocalització. Això ens va bé per poder escoltar a l’entrevistat i, quan s’ acaba l’ entrevista, acomiadar-nos cordialment.

Un cop l’hem enregistrat, l’entrevista es mira al consell de redacció, es comenta, parlem de com ha anat i es decideix si és publica o no.

Gent que he entrevistat

En el transcurs del temps que he passat a ÈXIT21 he entrevistat a Montserrat Trueta, presidenta del patronat de la FCSD. És una persona molt amable i dolça. Quan vam acabar l’entrevista vam anar a fer un cafè i vam parlar de mi i les meves aficions.

La segona entrevista que vaig fer va ser a la novel·lista Silvia Soler, que és de la meva ciutat, Badalona. Va ser una entrevista amb molta complicitat perquè ella va ser súper encantadora.

La tercera va ser al gerent de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), Ramon Lamiel, amb qui, entre altres coses, vaig parlar del paper de la Montserrat Vilarrasa com vocal representant de les persones amb discapacitat intel·lectual.

L’última entrevista que he fet fins el moment és la del seriós i senzill Jordi Serrat, periodista i professor de la Universitat de Vic. Les seves reflexions brillants em va encantar.

Així que moltes gràcies, a tots vosaltres que us he entrevistat, per fer d’aquestes entrevistes uns moments tan encantadors i sincers.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Catalan   English   French  Spanish