ROSA PARKS, ACTIVISTA PELS DRETS CIVILS

L’any 1955, Rosa Parks, una humil modista de Montgomery (Alabama), es va convertir en un símbol de la lluita pels drets civils, en concret contra la segregació racial, per negar-se a cedir el seu seient a l’autobús a un passatger blanc tal com determinava una norma injusta.

Aquest fet va fer que Parks acabés arrestada i jutjada. El que hauria pogut ser una altra injustícia de les tantes que havia de patir la comunitat negra nord-americana en els anys 50, es va convertir en tota una manifestació. Aquesta protesta va demostrar que els afroamericans podien plantar cara a un sistema racista.

Una modista revolucionària
Rosa Parks va néixer amb el nom de Rosa Louise Mc Cauley el 4 de Febrer de 1913 a Alabama, Estats Units. Els seus pares van ser James, un fuster, i Leone Mc Cauley, mestra qui va ensenyar a la petita Rosa a llegir des de molt petita.

Quan Rosa només tenia dos anys els seus pares es van separar, i es va traslladar amb la seva mare a la casa dels seus avis materns Rose i Sylvester Edwards a Pine Level.
Els seus avis serien molt importants per a Rosa en la seva lluita contra les desigualtats racials perquè van ser esclaus i defensors de la igualtat.
Rosa Parks quedaria marcada ja des de la seva infància al veure com un dia el seu avi va haver d’enfrontar-se amb una escopeta davant de casa seva a membres del Ku Kush Klan.
Estant a Pine Level i gràcies al fet que la seva mare li havia ensenyat a llegir, Rosa Parks va poder assistir a l’escola de la localitat que, a l’igual que la majoria d’escoles de país, separava els alumnes de raça blanca i negra.

La desigualtat en el tracte entre els alumnes blancs i els negres era evident. Mentre que els blancs disposaven d’autobús i rebien les classes en un edifici nou, els negres havien d’anar a classe caminant i amb prou feines tenien una classe de qualitat.

Rosa va haver de deixar els seus estudis amb 16 anys per cuidar de la seva mare i àvia que havien emmalaltit. Més endavant, va trobar feina com costurera en una fàbrica de camises a Montgomery.

En 1932, amb tot just 19 anys, es casaria amb Raymond Parks, barber de professió i membre actiu de la National Association For The Advancement of Colored People (NAACP). Gràcies a l’ajuda de Raymond, Rosa va obtenir en títol de secundària un any després.

Després de graduar-, Rosa Parks es va involucrar activament en la lluita pels drets civils, unint-se a la NAACP en 1943 i servint com a líder juvenil i secretària de president de l’associació Edgar Daniel Nixon, càrrec que va ocupar fins a 1957.

El matrimoni Parks no va tenir fills, però va tenir una intensa vida reivindicativa junts que els va fer famosos en la lluita pels drets dels afroamericans.

Avui en dia, fets com l’assassinat de George Floyd a mans de la policia ens recorden que la lluita de Rosa Parks està molt viva.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Catalan   English   French  Spanish