DOWN ESPAÑA, EL 21 JA ESTÀ EN MARXA

El passat 23 de març va tenir lloc la reunió per via telemàtica organitzada per Down España. L’autor d’aquestes línies va ser convocat a la cita com a representant de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD). Sergi Torrent, coordinador del Servei de Vida Independent “Me’n vaig a casa” de la FCSD hi va participar com a tècnic.

La Red Nacional de Vida Independiente (RNVI) de Down España pretén fomentar l’autonomia i integració de les persones en situació de discapacitat intel·lectual.
Les trobades serveixen per compartir i consensuar idees basades en l’experiència dels tècnics i usuaris de les entitats adherides a la RNVI. Pep Ruf, director tècnic de l’Àrea de Suport a les Persones i a la Comunitat de la FCSD va conduir la reunió telemàtica. En la mateixa es va reprendre la tasca iniciada el desembre passat.

GRUPS CONSOLIDATS
Des de l’última trobada de Down España, hi ha feina avançada. Les sales virtuals (grups) havien quedat consolidades segons l’elecció de cada entitat participant. Les sales aborden diferents aspectes inherents a la síndrome de Down i la discapacitat intel·lectual com ara el benestar emocional, la vellesa o l’accessibilitat.
Durant un termini de mitja hora, cada sala virtual treballava aïllada de la resta. Transcorregut aquest termini, les connexions van tornar a la sala principal.
Sergi Torrent i un servidor estem inscrits al grup número 3, corresponent als recursos a la vida independent.

Atès que la sala temàtica de la Covid-19 a la vida independent va tenir tan poca demanda, va quedar integrada en les altres quatres restants.

LA COVID-19, FACTOR CONDICIONANT

Com esmento al paràgraf anterior, el denominador comú va ser la Covid-19 i com ha condicionat els serveis de les entitats adherides a Down España.

Entre altres conseqüències, la pandèmia ha forçat a suspendre el serveis d’oci i de vida independent. El confinament va impedir als tècnics de suport acudir a les llars tutelades, motiu pel qual, molts usuaris van decidir tornar al domicili familiar.

Una tècnic va explicar que a algunes persones amb discapacitat intel·lectual, la Covid-19 els ha provocat una psicosi que les ha mantingut recloses a casa.

Un treballador va comentar que a l’entitat a la qual representa, els usuaris disposen d’una aplicació que els permet fer la compra online. Una eina còmoda i segura que evita qualsevol risc de contagi, alhora que estalvia temps i cues.

CAPS PER LLIGAR
Un cop conclosa la reunió telemàtica convocada per Down España en el marc de la RNVI, encara queden caps per lligar per falta de temps. Tanmateix, a la matriu de les institucions dedicades a la integració de les persones amb la síndrome de Down li queden deures per fer. L’accessibilitat cognitiva (lectura fàcil) a les trobades és encara una assignatura pendent.

No obstant, però, la voluntat general per part de les entitats participants a la RNVI és la de perfilar les propostes plantejades a curt termini. Representant i tècnic de la FCSD, estem a l’expectativa de participar properament en una trobada a nivell grupal. Es tracta de concretar idees de cara a la propera cita de la RNVI (probablement al juny).

Queda molt any per endavant i molta feina per fer, però el 21 ja està en marxa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish