SOBRETAULES EN MOLT BONA COMPANYIA

Els Reis Mags han deixat regals a milions de llars per tota Espanya. En els últims anys, les peticions més demandades a Ses Majestats d’Orient són presents tecnològics com mòbils intel·ligents, tabletes o consoles de videojocs.

Però abans que aquests enginys apareguessin, els regals més populars eren els jocs de taula. I en aquest tipus d’articles lúdics, l’extint fabricant MB era tot un referent. Des que fou fundada per Milton Bradley el 1860 (aquest 2020 es compleix el 160è aniversari), la companyia, adquirida i absorbida pel gegant joguinaire Hasbro, ha llançat al mercat diversos productes lúdics. Alguns són tan populars com el Conecta4, Simon, Quién esquién, Tragabolaso Operación. Tots ells van ser comercialitzats entre les dècades de 1970 i 1980, amb la virtut pedagògica de fomentar l’agilitat mental, intuïció i astúcia.

OBJECTIU: CANTAR QUATRE EN LÍNIA

Un dels jocs de taula de més èxit de la història d’MB és el Conecta4 (Form4). La mecànica consisteix en col·locar unes sèries de fitxes vermelles i grogues (això limita cada partida a dos jugadors) dins d’un taulell vertical amb orificis. L’objectiu del joc és alinear-ne quatre del color corresponent, ja sigui en vertical, horitzontal o diagonal.

Creat per Ned Strongin i Howard Wexler el 1974, el Conecta4 té similituds amb el no menys popular Tetris.

EL QUE EL SIMON DIGUI

El conegut com Simon (Simon says, en la versió original) va ser llançat el 1978, sent, a més el primer joc electrònic d’MB. L’aparell en forma de disc, al centre del qual té els botons de control, consta de quatre polsadors de colors vermell, groc, blau i verd. Les regles es basen en una seqüència aleatòria de sons i flaixos als polsadors que el jugador ha de ser capaç de reproduir. Així, doncs, el propòsit de la mecànica de joc és posar a  prova la memòria dels jugadors.

LES PISTES CONDUEIXEN A LA IDENTITAT

L’originalment anomenat Quién es quién (Guess who) consisteix en dos taulells horitzontals, un de vermell i un de blau que incorpora diverses rengleres de fitxes abatibles. A cada panell hi ha il·lustrat el dibuix d’un personatge amb el nom corresponent. El joc ve acompanyat d’una sèrie de cartes en què s’especifiquen les pistes relatives a cada personatge.

El jugador que abans identifiqui el personatge segons els indicis facilitats, és el guanyador.

CADASCÚ A LES SEVES BOLES

Un altre dels productes de la firma engolida per Hasbro amb més acceptació, sobre tot entre els més petits és el Tragabolas(Hungry, hungry hippo), llançat el 1974. Es tracta d’un taulell que incorpora quatre figures en forma d’hipopòtam, la boca del qual s’avança mitjançant una palanca.

L’objectiu del joc consisteix en atrapar amb el mecanisme d’extensió les boles que hi ha al centre del taulell. Guanya qui més boles aconsegueixi arreplegar.

PRECISSIÓ QUIRÚRGICA

Operaciónva ser una proposta d’MB pensada per emular els cirurgians. El set del joc consta d’un taulell que simula un llit de quiròfan. A la superfície hi ha dibuixat un personatge representant el pacient al qual operar. A certes parts de l’anatomia hi ha uns orificis dels qual cal extreure mitjançant unes pinces els òrgans i ossos. Si les pinces tocaven el fons del taulell, el mecanisme incorporat al mateix ho detectava i s’activava l’alarma lluminosa integrada al nas.

Malgrat els temps actuals, de jocs cada cop més realistes i immersius, els clàssics de sobretaula de Hasbro encara tenen acceptació entre el públic.

De fet, diaris com Sport i El Periódico encara promocionen entre els seu lectors l’adquisició d’aquests clàssics de l’entreteniment.

Perquè els jocs clàssics propicien sobretaules en molt bona companyia (això de “molt bona” es podria interpretar com un significat alternatiu de l’acrònim MB).

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish