30 anys vetllant pels infants

El dia 20 de novembre de 2019 es va celebrar els 30 anys de la convenció dels Infants. La Convenció sobre els drets de l’infant va ser adoptada per l’Assemblea General de les Nacions Unides el 20 de novembre del 1989. Jo tenia 9 anys quan la van fer.

L’article 1 de la convenció dels Infants diu que s’entén per infant tot ésser humà menor de 18 anys, tret que en virtut de la llei que li sigui aplicable hagi assolit la majoria d’edat abans.  La Convenció en total té 54 articles sobre els drets dels infants.

Els 10 principis

Hi ha un document que es diu 10 principis per la meva protecció, el meu benestar i el meu desenvolupament com a nena, nen o adolescent amb discapacitat.

Jo vaig anar a la ONU i allà vaig signar un document sobre els drets de les dones amb discapacitat i càrrecs polítics i públics. Maria Soledad Cisternas Reyes, la envidada especial de discapacitat i accessibilitat va ser qui em va invitar a la ONU a Nova York, els dies 10, 11 i 12 de juny. A partir d’aquesta col·laboració que he fet amb la ONU, ara m’han compartit aquest document dels 10 principis i amb la Fundació Catalana Síndrome de Down l’hem traduït al Català per fer-ne difusió i conscienciació a Catalunya.

Maria Soledad Cisternas Reyes m’ha dit que ja tenen les versions en rus, alemany, francès, portuguès y swahili per exemple, i volen fer una pagina web amb les diverses versions.

Aquests 10 principis s’han fet per el bon tracte de nenes, nens i adolescents amb qualsevol tipus de discapacitat, dins el marc de la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les persones amb discapacitat i l’Agenda 2030 d’Objectius de Desenvolupament sostenible de la ONU.

Ara que soc una dona activista i ja no soc una nena, em preocupo igual per totes les nenes i nens del mon i els seus drets en general.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Catalan   English   French  Spanish