PREMI AL MÉS APLICAT I IMPLICAT

Un any més, com cada juny, va tenir lloc l’acte de lliurament de premis del Concurs de Recerca Josep Maria Jarque. La sala d’actes de la seu del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya va acollir el certamen.

OBERTURA INSTITUCIONAL

Josep Vallcorba, director de Currículum i Personalització, va obrir l’acte fent un repàs de la història i trajectòria de la Fundació Catalana Síndrome de Down. A més, va matissar la diferència entre l’èxit i la fama.

Vallcorba va cedir la paraula a Katy Trias, directora general de la FCSD, qui va explicar  la gènesi i objectiu del concurs de recerca Josep Maria Jarque. També va esmentar la tasca duta a terme per la seva mare, Montserrat Trueta, artífex i presidenta de la FCSD, morta el 4 de maig del 2018.

Tot seguit, Artur Fernández, director de l’àrea infantil de l’FCSD, va fer una introducció dels treballs presentats a concurs. Va explicar que tots ells se centraven en aspectes com l’autonomia en l’àmbit domèstic.

L’últim de la taula rodona a parlar va ser Ignasi Puigdellívol, catedràtic de didàctica de la Universitat de Barcelona (UB). En el seu discurs, Puigdellívol va remarcar la qualitat dels treballs, entre els quals, el jurat en va seleccionar un de centrat en les propietats de la musicoteràpia.

L’HORA DE LA VERITAT

A continuació, va arribar el moment del veredicte sobre el guanyador del concurs de recerca Josep Maria Jarque. En l’edició d’aquest any, el primer premi ha recaigut en Guillermo Ruiz Martínez-Llosa, alumne de l’IES  Icària pel seu treball titulat El puzzle de la comorbilitat en la síndrome de Down. Guiat pel seu tutor, Òscar Ponz, el flamant vencedor va fonamentar el seu treball en la dades aportades per la doctora Mara Diersen, del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona.

L’accèssit va ser per a Ikram Ahdadouche El Idrissi, estudiant de l’institut Antoni Pons i Argila de Manlleu. La seva tesi de recerca Tres són multitut va ser escollida pel jurat com a finalista.

REIVINDICACIÓ AMB PROMOCIÓ IMPLÍCITA

Després del lliurament de diplomes, Andy Trias es va plantar davant del faristol. El president de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta va pronunciar un al·legat en favor dels drets del les persones amb la síndrome de Down. De retruc va aprofitar per promocionar els seu llibre de memòries Ignorant la SD.

AGRAIMENTS PER ACABAR

El colofó de l’acte va anar a càrrec d’Imma Reguant, subdirectora general d’Escola Inclusiva. En seu discurs de cloenda, Reguant va felicitar la FCSD per la tasca duta a terme des dels seus orígens. D’altra banda va manifestar el seu agraïment als autors dels treballs seleccionats per la seva implicació.

El concurs de recerca de la persona amb la síndrome de Down va néixer l’any 2000. Des del 2016, porta el nom de Josep Maria Jarque en honor del pedagog impulsor de l’escola inclusiva. L’objectiu d’aquest certamen és el de fomentar entre els estudiants de Secundària valors com la solidaritat. El premi recau en l’alumne més aplicat i implicat en el benestar i dignitat de les persones amb la síndrome de Down.

+ info | + posts

Cap de redacció d’Èxit21 i autor del llibre "La Barcelona que et falta" (de la col·lecció Talents de la FCSD). “Crec que Èxit21 pot ser important per la societat perquè d’aquesta manera ens donem a conèixer les persones amb discapacitat intel·lectual i és una manera de donar la nostra veu. Per a mi Èxit21 és important per poder plasmar les meves inquietuds i per poder compartir el meu punt de vista sobre el món”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *