Seguim treballant l’accessibilitat del vot

El diumenge passat em van filmar com anava a votar a les eleccions generals espanyoles, per a les noticies del migdia de Betevé. Al dia següent tenia una reunió del Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) per treballar més sobre el vot.

Interès mediàtic

El 6 de desembre del 2018 va entrar en vigor la reforma de la llei orgànica de règim electoral (LOREG) a partir de la qual es garanteix el dret de vot de les persones amb discapacitat, després de l’aprovació parlamentaria el dia 23 de novembre de 2018.

El 28 d’abril, més de 100.000 persones en situació de discapacitat intel·lectual podien votar per primera vegada a tot l’Estat espanyol, i 2.500 a la ciutat de Barcelona.

Aquest dia,  jo vaig sortir per la tele a les dues del migdia.

Em van venir a buscar al carrer de casa meva i vaig anar sola, amb els de la tele a votar. Em van entrevistar a l’escola electoral del meu barri,  on vaig votar. Vaig explicar que jo ja votava, perquè tinc incapacitació parcial i el jutge a mi no em va incapacitar el vot. Però tinc companyes que no podien votar i en aquestes eleccions haurà estat el primer cop que voten.

Pensant en les municipals

L’endemà dia tenia una reunió al Consell Rector de l’IMPD per rebre informació sobre el dret de vot. L’ordre del dia era informar de les mesures d’accessibilitat comunicativa en el dret de vot i informar el què hem fet i en quin punt estem.

Ens van explicar que amb la reforma de la llei electoral, les persones de la mesa podien apuntar en una llista les persones en situació de discapacitat que no votin de forma conscient i voluntària.

Ara s’ha canviat amb la Instrucció 7/19 i es pot apuntar a la llista tota persona, estigui o no en situació de discapacitat , que no voti de forma conscient i voluntària.

Ens van dir que per les eleccions municipals del 26 de maig el dret de vot està garantit i també l’Assistència personal a la mesa per qui ho necessiti. Falta acabar de treballar el tema del Braille.

Per primera vegada les persones cegues van poder votar en Braille a les eleccions del 28 d’abril, amb un kit de Braille que se’ls va oferir des de l’Ajuntament.

Es una mesura provisional com a prova pilot. Se’ls enviava un kit a casa, amb totes les paperetes dels partits i a cada papereta, una nota en Braille, sobre el partit que representa, junt amb el sobre, per ensobrar i portar el dia del vot, per votar.

Esperem que funcioni el Kit de Braille i les eleccions municipals siguin un èxit.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish