Per uns barris més cognitius

El passat 4 d’abril de 2019 ens vam reunir tots els vocals membres del Consell Rector de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), els representants de l’Ajuntament de Barcelona, Ramon Lamiel, Gemma Tarafa, Laia Ortiz i Antoni Galiano, amb els representants polítics.

A l’última reunió es va informar sobre els estudis d’accessibilitat als barris de Barcelona. En aquest sentit, vaig demanar quina entitat està fent els estudis d’accessibilitat cognitiva. També vaig dir que la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD) es pot oferir a ajudar-los. No vaig obtenir una resposta clara.

Ramon Lamiel, gerent de l’IMPD, ens va explicar que el Pla Accessibilitat ha fet de moment la diagnosi mitjançant experts a 61 museus, 47 teatres, 80 facultats… i ja tenen analitzats 25 barris dels 73 de Barcelona on se sap què és i què no és accessible.

Analitzen itineraris de vianants, trams de carreteres, encreuaments. Han analitzat uns 400 encreuaments i unes 3.020 cruïlles. S’ha fet mapa de barris  analitzats, marcant en verd el que esta bé, taronja el que no gaire, i vermell el que gens.

S’han analitzat proteccions, paviments, guals, canvis de nivell, amplada lliure de pas, etc… Fan mapes de districtes, on el tècnic de districte de l’IMPD pot entrar i veure el que falta per fer i marcar el que està fet.

Però no sabem si també tenen en compte l’accessibilitat cognitiva, és a dir, que sigui fàcil de entendre per tots i totes. Fins ara s’han registrat actuacions per la discapacitat física, visual i auditiva però queda pendent treballar en la cognitiva perquè els barris siguin realment inclusius.

Comiat de Laia Ortiz

Laia Ortiz, tercera tinent d’alcaldia de Drets Socials i presidenta de l’IMPD, ens va dir que pot ser que sigui el seu últim Consell Rector, doncs depèn de si guanya el seu partit a les eleccions municipals. Ens va dir: “Aprenem d’aquests espais. Per mi ha estat un espai d’aprenentatge”.

Assistència personal, feina i vot

Es va parlar del model d’assistència personal de Barcelona. Ens van dir que passa de ser una prova pilot a un Servei de l’Ajuntament. Ens van dir que volen exportar l’expertesa en l’autonomia personal de Barcelona.

També s’estan preparant 48 places a l’Ajuntament per persones amb discapacitat intel·lectual (2% del total de l’oferta pública).

Per últim, Ramon Lamiel ens va dir que pel dret de vot s’han fet grups de treball de cara a les eleccions de maig. Esta previst un kit d’accessibilitat per al vot en Braille i s’està treballant per donar garanties per persones en situació de discapacitat intel·lectual. Però la mesa encara pot apuntar en una llista tota persona que tingui discapacitat o no i els sembli que no vota per si mateixa…

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish