Preparant l’any Montserrat Trueta

A l’Assemblea de Drets Humans ja estem pensant en l’any Montserrat Trueta Llacuna que se celebrarà aquest any.

Una de les primeres coses que hem fet son les postals de Nadal de l’Assemblea. Son unes postals en les que es desitjava unes molt bones festes i feliç any nou amb la foto de Montserrat Trueta.

Una altra cosa molt important és que hem canviat el nom de l’Assemblea de Drets Humans que passa a dir-se Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta.

Una llarga trajectòria

Una altra idea que volem fer és una conferència per parlar dels Drets Humans i tota la trajectòria de Montserrat Trueta.  Per exemple, una de les coses que va fer va ser impulsar els convenis laborals perquè les persones en situació de discapacitat intel·lectual es poguessin incorporar al mercat laboral.

També va apostar per la vida independent i va donar suport a la creació d’Èxit21 i de l’Assemblea de Drets Humans que ara porta el seu nom.

També va impulsar i ajudar a Katy Trias, directora de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD), en la creació del servei de Vida Independent.

Montserrat Trueta va defensar amb tota fermesa i tenacitat aquest programa. En el 10è aniversari d’aquest servei es va fer una conferència a l’Hotel Arts de Barcelona a la que va venir Lawren Collin Bowie de Canadà. Jo la vaig presentar i Montserrat Trueta la va inaugurar.

Una altra de les coses que va fer va ser fundar el Centre Mèdic Barcelona Down el 1987.  Més endavant, a finals dels 90, es va crear el servei d’integració laboral «Col·labora».

Montserrat Trueta va morir el 4 de maig del 2018. Això em porta a dir que el proper 4 de maig farà un any que ens va deixar. Per això, durant aquest mes, la FCSD té previstes una sèrie d’actuacions, actes, preparatius en homenatge seu, i que s’estendran durant tot l’any.

Més endavant s’anirà concretant el programa d’actes i jo us ho aniré explicant des d’aquest canal d’Èxit21. Però en aquests moments, us puc avançar algun dels actes.

Concert in memoriam

El 9 de maig a les 19h es celebrarà un concert homenatge a Montserrat Trueta a l’Esglèsia de Santa Maria del Mar de Barcelona.

L’Assemblea ha iniciat una sèrie de xerrades adreçades a famílies. La primera es va fer el 31 de gener i van assistir pares i mares de fills i filles amb la Síndrome de Down que volien conèixer l’Assemblea i els vam explicar qui era Montserrat Trueta i perquè li hem posat el seu nom a l’Assemblea. La propera xerrada serà el 3 d’abril.

D’altra banda, també estan previstes xerrades per als fills i filles a través del Servei de Seguiment en l’Etapa Escolar de la FCSD. La primera serà el proper 21 de febrer.

Premi internacional

Una altra novetat és que s’ha creat un premi internacional en honor a Montserrat Trueta. Trisomy 21 Research Society (T21RS),  amb el suport de la FCSD, ha creat el Premi Montserrat Trueta per reconèixer trajectòries científiques destacades en l’àmbit de la Síndrome de Down (SD).

T21RS ha volgut reconèixer l’esperit innovador de Montserrat Trueta per comprendre millor la SD i millorar la qualitat  de vida de les persones amb SD.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Catalan   English   French  Spanish