Ensenyant Drets humans a l’escola

El passat dia 30 d’octubre, al matí, d’11 a 13h, vam anar la Liceth Cedeño, l’Edgar Prat i jo, Montserrat Vilarrassa, en nom de l’Assemblea de Drets Humans de la Fundació Catalana Síndrome de Down, a fer una conferència a l’escola Centre Català Comercial de Santa Coloma de Gramanet.

Primer vam repartir als alumnes els tríptics de “En el dia a dia com tu”. En aquests tríptics hi ha uns dibuixos relacionats amb la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les persones amb Discapacitat i en com volem que ens tractin.

La primera intervenció va relacionar l’article 17 sobre la integritat física i mental amb una imatge del tríptic que diu, “tingues paciència si veus que vaig lenta”.

La segona feia referència a la imatge que diu “sé el que m’agrada, respecta les meves decisions”. Les persones amb discapacitat tenim dret a escollir: la roba, com vestir-nos, maquillar-nos o escollir on i amb qui viure.

Això també inclou el dret a vot. L’any 2019 el parlament aprovarà el dret de Vot per les persones amb discapacitat intel·lectual.

Després vaig llegir el text que jo havia preparat. Jo vaig escollir  les imatges que diuen: “participo activament i tinc molt a dir” i “Adreça’t directament a mi encara que vagi acompanyada”.

Perquè veiessin que tinc molt a dir, els vaig explicar el que faig al IMPD. Els vaig dir que de totes les reunions de l’IMPD faig un article per Èxit21.

Perquè veiessin que s’han d’adreçar directament a mi els vaig dir que quan vaig a l’IMPD m’acompanya el meu assessor personal, però la vocal soc jo i les decisions les prenc jo. Per això s’han de dirigir sempre a mi.

També vam recomanar el llibre de memòries i reflexions de l’Andy Trias: “Ignorant la SD”.

Van haver-hi moltes preguntes dels alumnes. Als professors els va agradar molt i ens van dir que compten amb nosaltres per la propera.

També els vaig donar el meu e-mail de l’assemblea (mvilarrasa.assemblea@fcsd.org), per si em volen contactar i els vam invitar a venir si volen a l’Assemblea.

L’escola Centre Català Comercial de Santa Coloma de Gramanet, ja ens coneix. I la resta d’escoles, voleu ajudar-nos a reivindicar els nostres drets? Contacteu amb l’Assemblea a través de la Fundació.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish