Pare nostre, tu que falles

El dia 19 de març es celebra el dia del pare; tot i així, fa molts anys que no és festiu a Catalunya, però sí que ho és a Valencia en motiu de les falles.

El dia del pare té un origen religiós en honor de Sant Josep. Segons el cristianisme, Josep de Natzaret va ser el marit de la Verge Maria i el pare de Jesús. Per aquest motiu, es va triar aquest dia com a el Dia del Pare. En aquest sentit, també voldria comentar que el Dia de la Mare es celebra el primer diumenge de maig.

A més del Dia del Pare, el Dia Internacional de l’Home se celebra a molts països el 19 de novembre per tots els homes, amb independència de si són pares o no.

Crema de Sant Josep

Pel 19 de març és tradició menjar crema catalana, també anomenada crema de Sant Josep. Aquesta és una de les postres més típiques de Catalunya i està per llepar-se els dits (sobretot si està cremada).

En canvi, a molts països catòlics, és una festivitat amb molt de renom i molt celebrada degut a que Sant Josep era el pare de Crist. També comentar que en aquest dia també es fan regals.

Falles a València

A la ciutat de València, i a més de 90 municipis del País Valencià, el dia de Sant Josep és una festivitat molt important perquè es celebra la setmana de les falles.

Es tracta d’una festa que atrau a molts turistes. Prova d’això, és que cada any ve gent de tot el món per veure els monuments de les falles, l’espectacle de llums, les mascletades, els focs artificials, etc. A l’última nit, la famosa cremà, es cala foc a més de 1.000 falles; excepte l’anomenat «ninot indultat», que es lliura de les flames.

La paraula falla serveix per anomenar a les torxes. Per això, les falles son monuments o escultures artístiques, satíriques o grotesques sobre qualsevol cosa, persona, esdeveniment; fetes tradicionalment amb fusta o cartró.  

Més de 200 anys d’història

Les festes falleres són originàries de la ciutat de València, ja l’any 1784 existeix documentació on les autoritats municipals prohibeixen cremar falles als carrers estrets de la ciutat i obliga a fer-ho en les places suficientment amples. Però avui dia se celebren també en altres ciutats i pobles del País Valencià, com Xàtiva, Gandia i Alzira. 

L’any 2016, les falles van ser reconegudes com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Catalan   English   French  Spanish