L’èxit de la nostra mirada

La nostra mirada ens orienta al periodisme. Amb aquest article volem ensenyar que practiquem molt a les sessions d’Èxit21 i utilitzem unes eines de treball que ens permeten explicar com es fa un article.  Els articles han de tenir informacions ben verificades, contrastades i ben estructurades. A l’hora de la veritat, tenim clar que periodísticament tenim la nostra llibertat d’expressió. És a dir, opinar, pensar i parlar per nosaltres mateixos.  

Normalment fem articles sobre temes d’actualitat referents a la història, la cultura, la societat i els esports; i temes relacionats amb la síndrome de Down i d’altres discapacitats intel·lectuals. Això últim fa d’Èxit21 un mitjà diferent.

Saber escoltar

A les sessions d’Èxit21 també fem formació sobre periodisme i comunicació. El que té relació amb la comunicació interpersonal és molt important per aprendre, per exemple, a saber escoltar i respectar el torn de paraula.

També és important saber expressar-nos. Quan es diu una cosa s’ha d’estar molt segur i explicar-la amb molta claredat. Per què? Perquè depenent del que diem, pot haver confusions o mals entesos.

De la mateixa manera, quan fem els nostres articles els escrivim a partir de les pròpies conviccions i hem de ser conseqüents. Però això no vol dir que no fem cas dels nostres deures.

I quins son els deures dels periodistes?

Els deures de tot periodista queden recollits en el que s’anomena codi deontològic. Sabeu què és? És un document en el que s’expliquen les normes i els principis ètics de l’activitat periodística. És a dir, la nostra manera de treballar per garantir un periodisme que informi de manera verídica i respecti la intimitat i l’honor de les persones, entre d’altres aspectes.  

Periodisme compromès

Una de les coses que hem aprés a Èxit21 és que un bon periodista ha de ser rigorós, professional i ben informat. També ha de ser compromès. En el nostre cas, compromès amb els horaris, amb venir al consell de redacció, amb la preparació de les entrevistes, etc.

Tenim molt clar que el respecte i la veracitat són elements clau del periodisme. És a dir, un bon periodista ha de donar informació veraç i contrastada. Per exemple, quan es parla de la síndrome de Down no s’ha de caure en l’error de dir que la persona que la té està malalta, que la pateix o que està afectada.  Una bona informació sobre les persones amb la síndrome de Down hauria de dir que som persones com tothom i que tenim diferents capacitats com qualsevol persona. En relació amb això, cal tenir en compte les recomanacions d’Èxit21 sobre com informar sobre la discapacitat.

En definitiva, Èxit21 reivindica un periodisme rigorós, respectuós i plural. Aquest és l’èxit de la nostra mirada periodística.

+ info | + posts

Autor del llibre “Ignorant la SD: Memòries i reflexions”. Participa a milers d’actes, conferències i entrevistes cada any. Ha sigut durant més de 4 anys president de l’Assemblea DHMT, on actualement hi participa amb la Comissió de Repercussió Mediàtica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *