POSADA DE LLARG EN VERS

El passat 19 de març, en vigilies de Sant Jordi, el centre Betúlia de les paraules i les lletres de Badalona va albergar l’acte de presentació del llibre Cant d’alzina. Es tracta d’una recopilació de poemes escrits per Bea Ruiz, redactora de la revista digital Èxit21, dels quals, alguns poden llegir al portal de l’FCSD. L’autora va estar acompanyada per la seva familia i gent del seu entorn més proper.

LA GÈNESI D’UN PROJECTE LITERARI

Durant  l’acte de presentació, Bea Ruíz va estar a la taula, flanquejada per Joan Puche, fundador de l’editorial Pont del Petroli, responsable de la publicació del llibre, i de Marc Torrecillas, autor de les il·lustracions. Joan Puche va encetar l’acte explicant als presents cóm es va gestar l’obra. De cara a la diada de Sant Jordi del 2016, la periodista d’Exit21 va presentar un sèrie de poemes a l’artífex de l’editorial per a editar-los en paper, però el procés que això entranya va obligar a ajornar el projecte per a l’any següent (per aquest).

ESTRET VINCLE ENTRE AUTORA I ARTISTA

A l’esquerra de Bea Ruíz hi havia Marc Torrecillas, autor del dibuix de la portada del llibre, va explicar als assistents a l’acte que la relació amb la redactora d’Exit21 venia de lluny, atès que havia estat el seu monitor de l’esplai al qual l’autora de l’obra hi anava de petita. Pel que fa la idea d’il·lustrar la portada amb una aranya llegint amb una espelma, es deu un suggeriment que la Bea li havia fet a l’artista. Però quan l’il·lustrador  estava repassant els poemes, va trobar una referència a un llum suspès amb diversos braços. Aleshores, a l’artista li va entrar el dubte de si es referia a un llum o a un insecte, raó per la qual va trucar l’autora per telèfon per a confirmar-ho. I, efectivament es referia a l’aranya/insecte.

FELICITACIÓ CONSISTORIAL

En acabar la intervenció de Marc Torrecillas, a la sala del centre Betúlia es va encendre una pantalla en la qual, per videoconferència (no havia pogut assistir en persona a la presentació), l’alcaldessa de Badalona, María Dolors Sabater va felicitar la Bea per la fita aconseguida.

RECITAL POÈTIC

En el següent bloc de l’acte, va arribar el torn de recitar alguns dels poemes inclosos a Cant d’alzina. Va començar la pròpia autora declamant  la peça titulada Temps de presentació, dedicat al seu llibre. A continuació, alguns dels membres de l’Agrupació Cultural Pont del Petroli (a la qual pertany Bea Ruíz) van delectar els presents pronunciant cadascun un poema: Elena Montes va llegir en veu alta Ciutadella vora el mar, Platea i Cançó de nines. Després li va tocar el torn a María Antònia Carbó amb Escalfor de flors. Marc Torrecillas va recitar Mel dolça de petons al cel. Tot seguit, va ser Toni Fortesa qui va pujar a l’estrada per declamar Fulles de tardor enamorada. El següent poema, titulat Romanç entre les vinyes va sonar per boca de Marçal Font i Espí. Per a finalitzar la ronda d’intervencions, Bea Ruíz va llegir els versos d’Els meus nins i Poema a Déu.

COLOFÓ FINAL

Per a posar punt final a la presentació de Cant d’alzina, l’autora va cridar, un per un els mateixos membres que havien entonat els poemes per a fer-se la foto de grup. Tot seguit, Bea Ruíz va signar els exemplars del llibre a tots aquells assistents que n’havien comprat. Els versos de creats per la periodista reflecteixen el seu ric i profund univers interior.

CIUTAT “PETROLITERÀRIA”

L’Agrupació Cultural Pont del Petroli i l’editorial homònima deuen el seu nom al fet que, a la platja davant el barri del Progrés hi va existir un pantalà pel qual es descarregava el cru fins a una refineria, avui desapareguda. L’oleoducte va estar en actiu fins que el 1990 va caure en desús. L’ any 2001, però, l’Ajuntament de Badalona va anuncia la seva intenció de desmantellar la infraestructura. Aquesta decisió va mobilitzar fotògrafs, submarinistes i altres partidaris de salvar el que consideraven una icona de la ciutat, ideal per a immersions. Com a fruit de la reivindicació, l’antiga conducció d’hidrocarburs va ser reconvertida el 2009 en un pont de formigó obert al públic. A la capçalera hi ha una escultura representant el símbol d’un licor tan genuïnament badaloní com és l’anís del Mono, atès que la destil·leria que el produeix es troba a la vora.

Entitats com Pont del Petroli i el centre Betúlia defineixen Badalona com una ciutat amb clara vocació literària, i la prova més evident es troba al si de l’equip de redacció d’Exit21.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish