L’estiu esgota els seus últims rajos de sol. Estem molt a prop de viure dies amb cada cop menys llum natural i més prematurament foscos. Enrere queden ja les assolellades jornades que, qui més qui menys, ha apaivagat la calor gaudint d’un bany a la piscina o a la platja. N’hi ha que prefereixen esgotar el temps de lleure experimentant les emocions que donen les fires i parcs d’atraccions.
Una ciutat tan gran i dotada d’equipaments lúdics com Barcelona ofereix propostes d’esbarjo estival. No obstant, però, la Ciutat Comtal ha anat perdent instal·lacions pensades per a l’oci familiar. Entre aquestes es troben el parc d’atraccions de Montjuïc, la mini fira Caspolino o el recinte Piscines i Esports. El voraç progrés que ha experimentat Barcelona els va condemnar a la desaparició.
L’ALTRA MUNTANYA MÀGICA
Enmig de la serra de Collserola es troba el parc d’atraccions del Tibidabo (inaugurat el 1899), el referent de l’esbarjo d’adrenalina de Barcelona. No obstant, però, a l’anomenada “Muntanya Màgica” li va sortir competència amb l’obertura el 1966, del parc d’atraccions de Montjuïc, a la muntanya homònima. A l’igual que al Tibidabo, a més de les atraccions es podien gaudir de les panoràmiques de Barcelona.
Entre les atraccions més populars de es trobaven “El Pulpo”, “El Gusano”, “El Barco Mississippí” o la muntanya russa. Menció apart mereix la sínia, la qual va ser reemplaçada el 1973 per una de més gran anomenada “Noriavisión”. El parc d’atraccions de Montjuïc va viure la seva era daurada fins la clausura, el 1998. No podia competir contra recintes lúdics com Port Aventura (Salou), més modern.
ATRACCIONS SOTA COBERT
Al límit entre els districtes de Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia s’ubica la plaça Gal·la Placídia. Al vessant muntanya d’aquest espai urbà, el 1942 va ser inaugurat el Caspolino, un cobert que allotjava dues atraccions. Es tracta d’un carrusel i una pista d’autos de xoc que van fer les delícies de diverses generacions d’infants. El 2005, la piqueta es va emportar per endavant l’obsolet Caspolino.
Sobre el solar que va ocupar el cobert lúdic s’erigeix l’edifici que alberga la seu del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Tot i que les vetustes atraccions han desaparegut, el nom de Caspolino (gentilici de la localitat saragossana de Casp) roman en una escola infantil de nova construcció a Gràcia. És el just llegat que ha deixat un punt de trobada que va proporcionar a la plaça Gal·la Placídia 63 anys de diversió i emocions.
EL BRUTALISME MÉS REFRESCANT
Entre els anys 1935 i 1987, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, concretament a prop de la plaça Sant Gregori Taumaturg, va existir el recinte Piscines i Esports. Les seves instal·lacions constaven de tres piscines, una de les quals comptava amb un trampolí olímpic. Cap de les tres tenia alicatat (revestiment de rajoletes), quedant el formigó al descobert, el que es podria definir com el Brutalisme més refrescant.
L’espai d’oci estival comptava amb una zona de restauració i una àrea de pícnic. L’enderroc de Piscines i esports va dona pas al parc homònim, que comprèn els multicines Cinesa Diagonal.
Al llarg dels anys, els hàbits d’oci en època estival de la societat ha variat cap a nous models d’entreteniment. Així, doncs, Barcelona ja no es diverteix com abans.
Cap de redacció d’Èxit21 i autor del llibre "La Barcelona que et falta" (de la col·lecció Talents de la FCSD). “Crec que Èxit21 pot ser important per la societat perquè d’aquesta manera ens donem a conèixer les persones amb discapacitat intel·lectual i és una manera de donar la nostra veu. Per a mi Èxit21 és important per poder plasmar les meves inquietuds i per poder compartir el meu punt de vista sobre el món”.