Liceth Cedeño: “M’agradaria treballar en un museu”

En aquest reportatge analitzem el període de pràctiques de Liceth Cedeño, alumna del curs d’Auxiliar de Museus, en el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).

Cedeño fa una valoració molt positiva de les seves pràctiques: “He pogut ajudar als meus companys quan estaven liats […] M’ha agradat molt treballar aquí i estar davant del públic”. Per això no té cap dubte de quin voldria que fos el seu futur professional: “M’agradaria treballar en un museu perquè m’he sentit molt a gust aquí”.

Les pràctiques al museu són fruit de la relació entre el MNAC, MAGMA Cultura i la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD). Es van iniciar l’any 2019 i des d’aleshores s’han signat  quatre convenis en el marc de les pràctiques del curs d’Auxiliar de Museus organitzat per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la FCSD.

“Ens ha ajudat moltíssim”

Alba Gimbert, personal d’atenció al públic de Magma Cultura, ha compartit moltes hores amb la Liceth i considera que ha sigut una experiència molt bona: “Ens ha ajudat moltíssim cada dia. És fàcil de tractar i molt amable amb la resta de companys. Destacaria la rapidesa que ha tingut per aprendre-ho tot”.

Gimbert destaca que amb la Liceth “hem rigut cada dia molt i ens hem agafat molta confiança […] Ha estat una experiència molt bona. La repetiria mil cops”.

La metodologia de la FCSD dóna molta importància als referents naturals en l’àmbit de treball, que són els que ensenyen i ajuden a les persones que realitzen les pràctiques. Els tècnics de la FCSD fan mediació amb els companys de feina, l’empresa, l’alumne i la família.

Garantia d’ocupabilitat

Les pràctiques permeten que les persones en situació de discapacitat intel·lectual es formin en un entorn de producció real i normalitzat. La

formació i les pràctiques en entorns laborals ordinaris són clau  per una ocupabilitat exitosa: “Les pràctiques permeten agafar un rol actiu com a treballador i millorar en temes de competències”, explica Laia Vinent, tècnica d’inclusió laboral de la FCSD.

Segons dades de la FCSD, el 50% de les persones que han realitzat les pràctiques del curs estan treballant actualment: “Les pràctiques són una porta a la inserció laboral”, afirma Vinent.

Per saber-ne més: La gestió de l’accessibilitat i la inclusió, una responsabilitat compartida

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Catalan   English   French  Spanish