LA XAVI RECUPERA LA VERSIÓ PRESENCIAL

El passat 19 d’abril va tenir lloc l’última reunió convocada per la Xarxa d’Accessibilitat a la  Vida Independent (XAVI), la primera presencial en més de dos anys un cop superada la pandèmia. La sala de la Llibertària Setsenca va acollir l’acte, al qual un servidor va assistir en representació de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD). M’acompanyava Sergi Torrent, coordinador del servei de Vida Independent de la FCSD.

Entre els assistents hi havia representats de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i altres entitats com Dincat o Fundació Aura. En el context de la xerrada es va parlar de qüestions que afecten a la vida independent de les persones en situació de discapacitat intel·lectual. L’objectiu de la trobada passa per posar idees en comú sobre quins són els requisits que ha de complir un habitatge accessible.

GREUGES ECONÒMICS I NECESSITATS ESPECÍFIQUES

La reunió va constar de diversos punts. El primer va fer referència als greuges econòmics amb què es topa qualsevol persona en situació de discapacitat intel·lectual a l’hora d’emancipar-se. Els preus de lloguer deixen aquest col·lectiu exclosos del mercat d’habitatges de protecció oficial. A això cal afegir els ínfims salaris que perceben les persones amb discapacitat intel·lectual.

Una altra qüestió debatuda durant la trobada té a veure amb tenir en compte els diferents graus d’autonomia dels usuaris dels habitatges accessibles. La importància d’establir uns barems de discapacitat radica en que algunes persones necessiten atencions les 24 hores del dia. Aquí va entrar en escena la figura del cuidador, per al qual caldria disposar una habitació per la persona en qüestió estigui atesa.

BONES INTENCIONS TRADUÏDES EN ACCIONS

Les propostes exposades durant les dues hores que va durar la trobada de la XAVI haurien d’estar perfilades per abans de l’estiu. Es tracta que les idees plantejades arribin al Col·legi d’Arquitectes i Aparelladors de Catalunya per a que es materialitzin en una realitat inclusiva. 

La trobada entre els participants en el projecte impulsat per l’IMPD ha servir per a construir una Barcelona accessible a tothom. Dit en altres paraules: les bones intencions s’han de traduir en accions. 

Després de més de dos anys en els quals les reunions telemàtiques han estat un imperatiu, la XAVI recupera la versió presencial.

Foto: Ajuntament de Barcelona

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Catalan   English   French  Spanish