ACCESSIBILITAT EN CONSTRUCCIÓ

El passat 15 d’abril va tenir lloc la reunió virtual de la Xarxa d’Accés a la Vida Independent (XAVI). La trobada va estar organitzada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD). El propòsit és el d’informar als participants dels resultats del Treball d’Habitatge Tipus, en el qual, cadascun aportava idees.

Entre els assistents a la reunió es trobava l’autor d’aquestes línies en representació de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD). Però no era l’únic de l’entitat que apareixia en pantalla. M’acompanyava Sergi Torrent, coordinador del Servei de Vida Independent “Me’n vaig a casa”. Pep Ruf, director tècnic de l’Àrea de Suport a les Persones I a la Comunitat de la FCSD també hi era present (virtualment).
Abans de tot, la presentació dels representants de les entitats implicades.

MÉS FACTIBLE EN OBRA NOVA
El primer punt de la reunió telemàtica es va centrar en l’informe del Treball d’Habitatge Tipus, el qual contempla recursos com la domòtica. L’informe ja ha estat enviat a diversos despatxos d’arquitectes. Les conclusions indiquen que l’adaptabilitat a la diversitat funcional és més viable en els edificis de nova obra. En aquest sentit, la XAVI pretén impulsar una arquitectura intel·ligent i inclusiva que vetlli pel benestar de les persones en qualsevol situació de discapacitat.

En el cas dels immobles en rehabilitació, l’adaptabilitat requereix modificacions.
Respecte aquesta qüestió, jo vaig preguntar com afectaria econòmicament a les comunitats de veïns. La resposta va ser que per aquest tipus d’actuacions, la Unió Europea contempla una partida pressupostària per al 2022.

HABITATGE COOPERATIU
En el segon i últim punt es va abordar el tema dels habitatges cooperatius, gestionats per particulars que busquen comprar pis a un preu assequible. Aquest concepte, originat a la dècada de 1960 a països com Finlàndia implica que el sòl edificable és posat a disposició de les cooperatives. No obstant, però, a la postre, un habitatge cooperatiu resulta igual de car que un comprat per compte propi.

Amb aquesta qüestió es va posar punt i final a la reunió a propòsit del balanç del Treball d’Habitatge Tipus promogut per la XAVI. Aquesta ha estat la primera trobada telemàtica del 2021, però no serà l’última, atès que encara queda molt camí per recórrer. L’objectiu de l’IMPD és aconseguir que algun dia, Barcelona compti amb habitatges 100% adaptats a persones amb diversitat funcional. Però fins que arribi aquest dia, l’accessibilitat encara està en construcció.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish