MALDÀ, LES GALERIES REINVENTADES

A la part alta del districte de Ciutat Vella es troben ubicades les galeries Maldà. Inaugurat el 1943, aquest espai pioner a Barcelona ocupa la planta baixa del Palau Maldà, construït el segle XVII, adoptant un model importat de París. Els locals que allotja estan distribuïts en tres passadissos (A, B i C), els quals comuniquen amb els carrers Portaferrissa i del Pi, i la plaça del Pi.

Durant 78 anys d’existència, les galeries Maldà han evolucionat amb els seus daltabaixos per a adaptar-se a les tendències i circumstàncies de cada època. L’històric centre comercial va passar durant uns anys per una situació agònica. Els negocis tradicionals han donat pas a establiments temàtics dedicats a la venda de productes relacionats amb sagues cinematogràfiques i d’animació japonesa.

DE L’ESPLENDOR A LA BUIDOR
Les galeries Maldà van viure la seva època de màxima esplendor en els anys 50 i 60. Entre els seu comerços pretèrits més emblemàtics es trobava la Policlínica de Bebés, inaugurada el 1946 i especialitzada en la venda, reparació i restauració de nines. La boutique-taller va compartir galeria amb la botiga La Mallorquina, la qual oferia un ampli assortiment d’estovalles, cobrellits i llençols.

Les Galeries Maldà també incorporen els cinemes homònims, en actiu des de 1945.
Malauradament, però, a principis de la dècada de 2010, el recinte de Ciutat Vella es va anar quedant cada cop amb més locals buits.

Establiments com Giza, dedicat a l’artesania egípcia; la boutique Dama, de guants i complements, o el restaurant de tapes Le Bisbetip són avui història.

REFORMES A MITGES
L’Ajuntament de Barcelona va dur a terme unes reformes a les Galeries Maldà. El consistori pretenia amb aquesta mesura atreure compradors que establissin els seus negocis als locals desocupats per rescatar de la decadència un recinte moribund.
No obstant, però, les millores només van beneficiar al passadís de la banda de Portaferrissa. La remodelació es tradueix en un sostre revestit amb bigues de fusta transversals i la il•luminació de focus en substitució dels clàssics fanals suspesos. Tanmateix, les claraboies de vidre translúcid van ser reemplaçades per unes altres de transparents, les quals formen una teulada a dos vessants.

Els locals de la galeria nord de l’històric complex estan destinats a botigues d’articles i souvenirs idèntiques a les de La Rambla. No hi falta una botiga oficial del Barça.

RENASCUDES PEL MERCHANDISING
El 2017, les Galeries Maldà van renéixer per obra i gràcia del merchandising, el comerç paral·lel a la indústria cinematogràfica i televisiva.

D’aquesta manera, els locals buits es van reciclar en botigues temàtiques de les franquícies més potents. Destaca el Carreró de Muggles (gestionat per l’empresa Reino de Juguetes), consagrat a l’explotació del fenomen Harry Potter. El Hangar Galáctico és l’establiment de referència dels incondicionals de la saga Stars Wars.

També s’hi troba una botiga que, inicialment venia productes oficials de Joc de trons, però que en l’actualitat és territori Disney.

Al passadís orientat a Portaferrissa va existir una “botiga dels horrors”. Ara és el Carreró Maldà, reclam per als col·leccionistes més empedreïts de Harry Potter.

PARADÍS DEL MANGA I L’ANIME
A les galeries Maldà també té cabuda un gènere tan singular com ho són el manga i l’anime japonesos. Un clar exemple és el Kame Hame Shop (Reino de Juguetes), establiment de visita obligada per als fans de Bola de drac. A l’interior s’hi pot trobar des de pòsters, samarretes i figures dels personatges més emblemàtics, fins exemplars del còmic creat per Akira Toriyama.

Un altre local de la galeria l’ocupa una botiga especialitzada en el món pirata One Piece, l’obra mestra del dibuixant Eichiro Oda.

En una zona tan friqui no hi podia faltar la Poketienda, el primer establiment oficial a Barcelona centrat en la sèrie anime Pokemon. Les prestatgeries són plenes de peluixos a imatge de Pikachu (n’hi ha d’abillats de policia) i la resta de Pokemons.

AMBIENTACIÓ TEMÀTICA
Si bé les galeries Maldà s’han vist convertides en un centre comercial temàtic, l’ambientació ha d’estar en consonància. Un exemple és la paret exterior de l’abans esmentada Kame Hame Shop, decorada amb un gran dibuix al•legòric a Bola de drac. En el mateix, hi apareixen els Son Goku i Krilin petits, envoltats per quatre de les set boles màgiques; Lunch, i el Follet Tortuga. L’entrada reprodueix el frontal de la mítica casa rosa Kame House, integrat a l’illa que serveix de fons escènic mural.

Just al davant, una imatge artística de grans dimensions il·lustra juntes Wonder Woman i la Marinera Lluna, l’heroïna de la sèrie d’animació Sailor Moon.

L’encant original de l’històric recinte ha degenerat en el que és avui: una mena de Saló del Còmic permanent. A fi de sobreviure, les galeries Maldà s’han reinventat.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish