MAZDA, DE LA MITOLOGIA A LA TECNOLOGIA

Segons la mitologia persa, el déu Ahura Mazda representava l’encarnació de la llum i la saviesa. Aquesta divinitat va donar lloc a la religió mazdaista. També va propiciar el nom d’una coneguda marca d’automòbils japonès, que aquest 30 de gener esdevé centenària.

DE TÒQUIO A HIROSHIMA

En substitució de l’antiga Toyo Cork Kogyo Company, el 30 de gener del 1920, l’empresari japonès Jujiro Matsuda va fundar la firma Mazda. Tan el nom de la empresa com el cognom del seu artífex comencen i acaben en la mateixes síl·labes.

La seu i fàbrica estaven a l’àrea industrial de Kanto, a Tòquio. Això fins que el 1923, la capital nipona va quedar devastada per un potent  terratrèmol.

Aquest desastre natural va motivar que Jujiro Matsuda decidís traslladar el quarter general  de la seva empresa a Hiroshima. El 1931, Toyo Kogyo va iniciar la producció en sèrie de vehicles de tres rodes (moto-carros), entre els quals destaquen el MazdaGo i el T-2000.  

El cop més dur per a Mazda seria assestat el 6 d’agost del 1945. La primera bomba atòmica llançada pels Estats Units va caure sobre Hiroshima (la segona va destruir Nagasaki tres dies més tard), fet que va posar punt i final a la Segona Guerra Mundial. No obstant això, a l’igual que la ciutat que l’acollís, Mazda va renéixer de les seves cendres.

QUATRE RODES, MILLOR QUE TRES

Per al 1960, Mazda va canviar el rumb de la seva activitat industrial. Apareixia el primer model de cotxe: l’R360, dissenyat per l’enginyer Kenichi Yamamoto (va assumir la presidència de la companyia el 1985). El 1962, arribaria el Carol P360, la versió de quatre portes de l´R360. En anys posteriors, Mazda va llançar al mercat japonès el Familia, comercialitzat a Europa com 1300, i 323 a partir del 1977 (va ser el model més venut al Japó el 1981).

El 1970 va sorgir el sedan Capella (626 en la versió occidental), el qual va estar en producció fins el 2003. El 1990 va debutar l’exitós esportiu MX-5 (Miata al mercat domèstic nipó).

En els últims anys, Mazda ha llançat turismes com el 2, el 3, el 6, així com els monovolums MPV i Premacy. L’oferta de la firma nipona també ha abastat el segment dels SUV. Models com el Levante, derivat del Suzuki Vitara, o el CX-5 en són els màxims referents.

FIXACIÓ ROTATIVA

Si hi ha quelcom que caracteritza Mazda és la seva aposta decidida i incondicional aposta pel motor Wankel. Aquest propulsor alternatiu té la particularitat de realitzar el cicle de combustió mitjançant rotors en substitució dels cilindres del sistema motriu estàndard.

A inicis dels anys 60, Kenichi Yamamoto, en assabentar-se de l’existència d’aquesta tecnologia, s’hi va mostrar interessat.

Per aconseguir implantar aquests motors als seus models, el fundador de Mazda va viatjar a Neckarsulm, on hi havia la seu d’NSU. El pretèrit fabricant d’automòbils tenia els drets sobre la patent i calia negociar una llicència d’explotació.

Com a conseqüència de l’acord amb NSU, el 1966, Mazda va llançar el sedan Luce, exportat a Europa sota la denominació 929. El 1967, la marca nipona presentava l’esportiu Cosmo. No va ser desenvolupat per la pròpia companyia, sinó per l’estudi de disseny Bertone.

No obstant, el gran referent del motor Wankel va ser l’RX-7 (Savanna va ser el nom original). La primera generació d’aquest esportiu, concebuda per l’enginyer Sumio Mochizuki es va estrenar el 1978. Tanmateix, però, el model va experimentar dues transformacions. La primera, del 1985 va ser obra del dissenyador Akyo Uchiyama, i la segona i ultima va arribar el 1991. L’RX-7 seria substituït per l’RX-8 el 2003.

EMPARENTADA AMB UN GEGANT AMERICÀ

A principis dels anys 80, Mazda va ser adquirida per la multinacional automobilística nord-americana Ford. Això es tradueix en què la firma de l’el·lipsi blau tenia llicència per fabricar imitacions del models Mazda. Així doncs, del sedan Capella/626, Ford en va comercialitzar una rèplica anomenada Telstar per al mercat australià.

De la mateixa manera, el tot-terreny Navajo de la marca nipona estava emparentat amb el Ford Explorer.

MOLT MÉS QUE COTXES

Generalment, Mazda s’associa als cotxes, però la marca d’Hiroshima va molt més enllà amb una línia de vehicles comercials i industrials. Dos clars exemples són, d’una banda la furgoneta Bongo, vigent des del seu debut el 1966, i de l’altra, el camió Titan.

Entre els anys 1974 i 1977, Mazda va fabricar l’autobús Parkway, l’únic al món propulsat per un motor rotatiu.

EVOLUCIÓ CORPORATIVA

La imatge corporativa de Mazda ha anat variant al llarg de la seva història. El primer de tots, del 1936, constava de tres franges horitzontals superposades amb dos pics al mig, suggerint tres emes. Eren el significat Mazda Motor Manufacturer.

El 1959, el símbol de la marca estava compost per una “M” formada per dos arcs. Els extrems s’allargaven en vertical sobre un cercle.

El 1975 es van renovar les lletres de Mazda, donant-li l’estil amb que avui es reconeix, malgrat que la firma d’Hiroshima no anava acompanyada de cap logotip.

No obstant, però, el 1991, la companyia japonesa va introduir la imatge corporativa que simbolitzava una flama dins d’un sol.

El 1992, la flama va quedar substituïda per les ales d’un ocell en contraposició al disc solar (és associable a l’eslògan que resava allò de Zoom Zoom) que va ser lleugerament modificat el 2008.

ROTORS DE CAMPIONAT

Mazda no tan sols ha explotat les prestacions del motor Wankel en el terreny comercial, sinó també en el de les curses. La firma japonesa va fer la seva posada de llarg el 1968, competint a les 84 Hores de Nürburgring amb un Cosmo 110S. Aquella seria la seva primera i última incursió al circuit alemany.

El 1969, el fabricant d’Hiroshima va participar a les 24 Hores d’Spa-Francochamps (Bèlgica) amb un R100, obtenint uns resultats més aviat discrets. No seria fins l’edició del 1981 que Mazda va obtenir la primera victòria, gràcies a l’RX-7 pilotat pel britànic Tom Walkinshaw.

La firma japonesa va fer el salt a les 24 Hores de Le Mans, donant lloc a la creació de l’equip MazdaSpeed. Els prototips de competició concebuts abastaven des del 717c, el 1983; el 727c, del 1984; el 757, del 1986; el 767, del 1988, i fins al 787b. Aquest últim bòlid va ser el campió de les 24 Hores de Le Mans el 1991. Aquest triomf va convertir Mazda en el primer constructor japonès en vèncer la prova automobilística més prestigiosa del món.

REPTES DE FUTUR SOSTENIBLE

Els avenços en el camp de la investigació han portat Mazda a incorporar innovacions com el Mazda Connect. Aquest sistema permet l’accés a dispositius com el GPS o Bluetooth a través d’internet. Respecte a les polítiques mediambientals, la companyia d’Hiroshima ha implantat en els seus últims models la tecnologia Skyactive, destinada a un consum eficient.

En el cas dels motors rotatius, Mazda va presentar una versió alimentada per hidrogen. Fa exactament cent anys, Jujiro Matsuda va fundar una companyia que va passar de construir tricicles motoritzats a cotxes d’èxit comercial. Mazda serà sempre coneguda per triomfar amb el motor Wankel allà on alguns fabricants, com la pròpia NSU van fracassar. En cent anys, l’evolució en la indústria de l’automoció ha donat moltes voltes. Mazda ha transcendit de la mitologia a la tecnologia.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish