ELS HOSPITALS, PEL SEU NOM

De Can Ruti a Trias i Pujol

Molt abans de construir l’Hospital Trias i Pujol hi havia una finca molt típica de Badalona a la muntanya de Canyet que es deia Can Ruti. El meu tiet avi Joaquim Trias Pujol, i el seu germà (el meu avi) Antoni Trias Pujol,  eren dos metges nascuts a Badalona que van fundar aquest hospital. Els mitjans de comunicació a l’hora de parlar d’aquest hospital sempre l’anomenen Can Ruti. Els badalonins i la gent de l’entorn també l’anomenen Can Ruti.  

A mi em rebenta que les coses no es diguin pel seu nom. Si els fundadors eren Joaquim i Antoni Trias Pujol per mi el més lògic seria dir les coses pel seu nom, encara que fos veritat que existís la finca de Can Ruti molt abans que els meus familiars fundessin l’hospital.

 En aquest hospital s’han fet molts avanços pel que fa la medicina, i sempre que se’l menciona li diuen Can Ruti, quan haurien de dir Hospital Germans Trias i Pujol.  

El cas del Trueta, a Girona

A l’entrada d’aquest hospital hi ha un cartell on posa el nom hospital Germans Trias Pujol, o la versió més curta de Germans Trias. A mi m’és igual que sigui Germans Trias Pujol o només germans Trias. Per favor, les coses s’han de dir pel seu nom. Reivindico que les coses s’han de dir sempre pel seu nom, igual que l’hospital de Girona es diu Josep Trueta.  

Quan parlo de l’hospital de Girona vull dir que no té la mateixa història que el de Badalona. Vull dir que cada hospital té la seva historia i el seu passat.  Una cosa es l’hospital que està a Girona que porta per nom Josep Trueta, el meu avi matern. Això no vol dir que el fundador de l’hospital de Girona fos Josep Trueta, sinó que l’any 1990 se li va posar el nom del meu avi com a reconeixement a la seva activitat destacada com a metge.

En canvi, de l’hospital de Badalona sí que podem dir que els seus fundadors i creadors van ser els germans Trias i Pujol. El de Girona no tenia cap finca que portés per nom Can Ruti. Aquesta és la gran diferència entre els dos hospitals.  

El fet que jo estigui fent aquest article és per reivindicar que a l’hospital de Badalona situat a l’antiga finca de Can Ruti se l’anomeni Hospital Germans Trias Pujol. O la seva versió curta: Hospital Germans Trias.

Em pregunto com es posarien els meus avantpassats si sabessin que l’hospital que van crear se’l coneix com a Can Ruti.

L’any vinent farà 50 anys que va morir el meu avi Antoni Trias Pujol i és una molt bona oportunitat per reivindicar que tothom utilitzi el nom real, Hospital Germans Trias i Pujol. Seria el millor homenatge possible.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish