JOC DE TRENS

Per a moltes d’aquelles persones que vam viure la infància durant els anys 70 i 80, un nom resulta ens resulta familiar: Ibertren. Va ser una de les joguines més populars entre els infants que van créixer a l’era de l’EGB. Avui és considerat un objecte de culte per a qualsevol aficionat al modelisme ferroviari.

UN RECORREGUT DE 20 ANYS

Ibertren, una línia de miniatures mòbils que reproduïen una àmplia diversitat de trens, tan contemporanis com clàssics. Ibertren va ser un producte comercialitzat per l’empresa Model-Iber. La seva singladura es va iniciar el 1973. No obstant , però, el 1992, Model-Iiber va ser absorbida per Exin, la qual faria fallida l’any següent.

RENFE A LES MANS

Ibertren oferia un ampli ventall de rèpliques de les diverses locomotores i vagons de passatgers que han format part del material mòbil de Renfe. Els models estaven disponibles en dues escales: N (1:60), i HO (1:87). La primera escala és petita i la segona més gran.

El catàleg d’Ibertren abastava models de locomotores com les Alco de les sèries 1600 i 2100, l’Alstom 276 o la Mitsubishi 269.

Pel que fa l’apartat de vagons, cal destacar els dels trens de llarga distància, amb dues combinacions cromàtiques (blau i groc, i marró, crema i taronja, en l’estètica Estrella) en consonància amb la unitat tractora Mitsubishi 269.

Al catàleg d’Ibertren figurava, com no, un tren tan emblemàtic per a Renfe com el Talgo. Es va comercialitzar tan en la seva versió més clàssica, amb locomotora d’estil nord-americà, com en la denominada Pendular.

Un altre kit que no podia faltar és el que reprodueix el comboi de la sèrie 440, present a les línies de Rodalies i Regionals (actualment estan retirats del servei).

ELS DE MERCADERIES, TAMBÉ

A banda dels de passatgers, Ibertren va comercialitzar versions en miniatura de vagons per a mercaderies. D’aquesta manera, el catàleg incloïa furgons de correus, vagons cisterna o amb sitja, així com unitats per al transport de cotxes.

Els logotips industrials reproduïts en les rèpliques en aquest tipus de plataformes mòbils, abastaven, des de Repsol (cisterna) Sucran (sitja), o Semat (cotxes).

ACCESSORIS I COMPLEMENTS

Les rèpliques de la línia Ibertren no serien res sense uns accessoris que els facin funcionar. I és aquí on entren en joc components com les vies, amb els seus canvis d’agulles i bifurcacions. D’altra banda, en tractar-se de trens elèctrics, resulta imprescindible un comandament que regulés la velocitat, i el sentit de marxa (endavant i endarrere).

Hi havia la possibilitat de construir els diorames, anomenats Iberama, per a recrear un entorn autènticament ferroviari. Per això, Ibertren comercialitzava accessoris com muntanyes amb túnel, arbres, passos a nivell  amb barrera, catenàries, fanals o marquesines d’estació.

IBERTREN SURT DE LA VIA MORTA

El 2004, el fabricant de ferromodelisme Electrotren va ser adquirida per la britànica Hornby, donant lloc a la divisió Hornby España. Aquest panorama va propiciar el ressorgiment d’Ibertren, amb el sobrenom d’Start. Això sí, abandonant l’essència de joguina per esdevenir un article més adult. Això vol dir que els models comercialitzats en la nova etapa, estaven pensats per col·leccionisme.

En un principi, les miniatures només es fabricaven en escala HO, però el 2008, també va ser inclosa l’opció N. Les rèpliques reprodueixen trens tan actuals com els AVE i Alvia, o les locomotores de la sèrie 252. Pel que fa les consoles de comandament, funcionen amb tecnologia digital.

ESPECIALISTES EN LA MATÈRIA

A Barcelona, de botigues especialitzades en modelisme ferroviari no n’abunden. No obstant, però, Palau és un nom de referència per a tot amant dels trens en miniatura.

Actualment, d’aquests articles, només se’n troben a la botiga Palau del carrer Balmes, 73 i a Rocafort Modelisme .

La diversió, com la vida, és un viatge en què no és important arribar a destinació sinó gaudir del trajecte. La vida pot ser un joc de trens, ja sigui en escala N o HO (sense la B al mig).

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish