NITS MOGUDES SOBRE RODES

Cada nit, a Barcelona, quan els autobusos de TMB finalitzen el servei, els Nitbus els prenen el relleu. Aquests vehicles, operats per l’empresa Tusgsal (Transports Urbans i Serveis Generals Societat Anònima Laboral) es caracteritzen per la seva combinació cromàtica formada pel groc i blanc i negre (en els nous models, aquest últim és reemplaçat pel platejat). La xarxa de línies de bus nocturn, identificades amb una “N” seguida per un número, conflueixen, gairebé totes a la plaça de Catalunya.

L’interior dels vehicles és un microcosmos en el qual pot passar absolutament de tot.

DE CANYELLES AL CARMEL

La línia N4 és de les més llargues de la xarxa Nitbus. Inicia el seu recorregut a l’altura de l’estació de metro Canyelles (línia 3). Durant gairebé una hora i mitja, els cotxes amb aquesta numeració, travessen districtes com Nou Barris, Gràcia, Sant Gervasi, l’Eixample, Horta/Guinardó, fins arribar a la seva parada final, a Gran Vista (Carmel).

PREGUNTES I BADADES HABITUALS

El conductors del servei Nitbus han de bregar amb situacions diverses, propiciades per passatgers que, per exemple, pregunten si passa per una zona fora del seu recorregut. D’altres pregunten si la línia té parada en una zona que, malgrat figurar dins la mateixa, resulta que ha quedat enrere. I això per agafar el bus en sentit contrari a on volen anar.

També hi ha els típic turista que es topa amb que no li serveix el títol de transport, ja que molts utilitzen la T-Dia sense saber que la seva validesa es limita al servei diürn.

No hi poden faltar els usuaris del Nitbus que es queixen perquè el conductor no ha obert la porta de sortida allà on volen baixar de l’autobús. Això és degut a una manca de consciència sobre l’obligació de demanar parada amb antelació mitjançant el botó vermell ubicat a les barres de subjecció.   

ALTERACIONS EN RUTA

Tota línia d’autobús (diürna o nocturna), té un recorregut fix. No obstant, però, certes circumstàncies poden obligar a una alteració de l’itinerari. En el cas de la línia N4, el tall puntual al tram final del passeig Maragall, ha motivat als conductors dels busos a desviar-se pel carrer de Llobregós. Això significa una fer una marrada per l’avinguda de l’Estatut.

La palma de les modificacions en la ruta de l’N4 se la va emportar el primer servei del diumenge 21 d’abril. La causa: unes obres de pavimentació a l’avinguda República Argentina, via de pas habitual de la línia. El primer bus, va haver de baixar per l’avinguda del Tibidabo i el carrer Balmes fins a enllaçar amb Via Augusta per travessera de Gràcia.

CAN RUTI, TINC UN PROBLEMA

Un altre tipus d’incidència amb què, en ocasions han de bregar els conductors dels autobusos són les avaries. Cal tenir en compte que Tusgsal té una flota de cotxes força envellida. Una nit pot fallar una rampa per a cadira de rodes (aquesta avaria va fer necessària la intervenció d’un vehicle assistencial), com una altra pot anar malament l’indicador de parada. En aquest tipus de situacions, alguns xofers informen del problema per radiotransmissor a la base central de l’empresa, ubicada a Can Ruti (Badalona).

ELS “FESTIBUSOS”

La línia de Nitbus N4 coincideix en alguns trams del seu recorregut amb l’N5, doncs ambdues comencen i acaben al Carmel. Això propicia que es complementin. L’N5, establerta el 2005, té els joves com a principals usuaris les nits de divendres i dissabte. Són passatgers amb ganes de passar-s’ho bé, i n’hi ha que no tenen mesura de la diversió.

Els conductors de torn els donen un toc d’atenció pel molest xivarri que armen a bord de l’autobús. En algun cas puntual, un xofer de l’N5 ha hagut de recriminar un usuari per accedir al vehicle amb una llauna de cervesa a la mà.

Una altre Nitbus digne de l’apelatiu festibus es l’N8 (Santa Coloma/Sarrià), atès que el seu trajecte abasta la zona d’oci de la Vila Olímpica.

NITS MÉS SEGURES

Sovint, els conductors  del servei Nitbus en algunes línies han de suportar els comportaments incívics d’alguns usuaris (a les cotxeres de Can Ruti és habitual netejar els vòmits deixats als busos). No obstant, però, en alguna ocasió, aquestes actituds han assolit quotes agressives. És el cas d’un xofer contra el cotxe del qual, un individu va llançar una ampolla de vidre.

En matèria de seguretat, Tusgsal ha implantat recentment una mesura per als Nitbus. Es tracta d’un protocol que permet a una dona abordar al vehicles fora de la parada en cas de trobar-se en situació de perill.

El lema de l’empresa operadora del Nitbus resa: “viu la nit” per a fomentar l’ús del transport públic en hores intempestives. Una altra cosa és com la viuen els encarregats de donar aquest servei, els quals suporten unes nits mogudes sobre rodes.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish