Música en record de Montserrat Trueta

El passat 9 de maig, en el marc dels 35 primers anys de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD), vam recordar a Montserrat Trueta coincidint amb el primer aniversari de la seva mort. Montserrat Trueta fou fundadora de la FCSD junt amb Ramon Trias Fargas, el seu marit, i altres famílies.

L’encarregat de dirigir la cerimònia va ser el reconegut periodista Antoni Bassas, qui va ser a la Basílica de Santa Maria del Mar per donar-nos el seu habitual to de professionalitat, a l’hora tan proper com precís.

El concert va tenir tres parts ben diferenciades. La primera, Orpheus XXI; la segona, protagonitzada per l’actuació de Ferran Savall i Judit Neddermann, i una tercera part amb la presència del mestre Jordi Savall.

El concert va començar amb Orpheus XXI i cinc repertoris d’una gran riquesa, tan de cançons turques adaptades al català (Berdemet) com d’altres del Marroc, Tunísia (Lamuny), o també tradicionals de Síria o d’Andalusia.

Després va arribar el moment de la pausa, un descans que va aprofitar el nostre company Andy Trias per adreçar unes paraules al públic en record a la seva mare, però també en record i reafirmació de la seva lluita, encara viva, en favor de la gent en situació de discapacitat, per  la seva autonomia i inclusió social. Tot seguit van projectar un vídeo sobre la seva mare, la Montserrat Trueta, molt emotiu.

Després va prosseguir amb el concert. Van continuar tocant Ferran Savall i Judit Neddermann, ara amb un repertori de tres cançons, dues tradicionals catalanes (El Mariner i Cançó del lladre), i una tercera que era una composició del mateix Ferran Savall, amb lletra del poeta Miquel Martí i Pol (Per tu i amb tu).

El final del concert va ser el moment pel gran mestre Jordi Savall, qui ens va interpretar Allemande, Suite Núm 5 de Bach i el Cant dels Aucells.

En acabar l’actuació, Ana Rodríguez, responsable de l’Agenda de l’Assemblea de Drets Montserrat Trueta, va entregar en nom de la Fundació una litografia d’agraïment al mestre.

El mestre Savall va demanar al públic assistent una ovació dedicada Montserrat Trueta. Amb la música i les emocions a flor de pell tots els presents ens vàrem posar de peus i vam aplaudir per expressar la nostra màxima gratitud.

Un any de la seva mort

Montserrat Trueta va morir el dia 4 de maig de l’any passat i en el moment del seu record hi ha una frase seva molt bonica: “No ploreu la meva mort, celebreu la meva vida, que ha sigut molt plena i feliç”.

Així s’ha fet amb el concert, celebrar feliços un any més de la FCSD. Ella va ser impulsora de la fundació, juntament amb altres famílies que compartien les mateixes il·lusions. La seva filla Katy Trias Trueta és l’encarregada de continuar la iniciativa de la seva mare.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Catalan   English   French  Spanish