Al so de la Pasqua

Les caramelles, o ball tradicional que es celebra el diumenge de Pasqua a Catalunya, reuneixen a les famílies per celebrar la resurrecció de Jesús. Ho ballen nens i nenes del poble vestits com marca la costum: els nois amb faixa, camisa, llacet i, com no, barretina. La gent més gran ballen sardanes.

Les més conegudes són les de Súria, que les fan durant tot el cap de setmana. Al meu poble,  Santa Maria de l’Estany, ho fan el diumenge al migdia a la Plaça del Monestir.

Abans de tot, però, els joves van ballant per tot el poble fins arribar a la l’església i per últim, com he dit abans, ballen a la plaça davant tothom.

Els nens i nenes, fent servir la seva barretina, demanen diners.

Balls típics

Entre els balls típics hi ha El ball del patatufs, que comença una persona i de mica en mica tots els altres van sortint fins que ja no queda ningú, però també ballen cançons catalanes de grups com Txarango o Els Catarres.

A Eivissa, també

A Eivissa, en canvi, fan les Caramelles per Nadal, a la missa del gall, i no s’assemblen en res a les de Catalunya. Es tracta d’una cançó redoblada, molt típica d’allà i encara que no es tracta només de temes religiosos, explica el naixement o la mort de Crist.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Catalan   English   French  Spanish