LA PRIMERA OBRA, L’ÚLTIM RECLAM

Situada al carrer de les Carolines, al districte barceloní de Gràcia, es troba una singular finca modernista. Es tracta de la Casa Vicens, la primera obra projectada pel no menys singular arquitecte Antoni Gaudí. Des del 2017, està oberta al públic com a museu.

DEBUT ARQUITECTÒNIC

L’any 1883, el comerciant i corredor de Borsa, Manel Vicens, va encomanar a un novell Antoni Gaudí de trenta anys el seu primer projecte.

El projecte en qüestió consistia en una residència estival ubicada al que aleshores era la vila de Gràcia (va quedar annexionada com a districte de Barcelona el 1897).

L’encàrrec fet per Vicens va estar finalitzat el 1888. Gaudí va plasmar en el disseny de la Casa Vicens la seva fixació per la natura. Atès que l’immoble confina amb el convent de Sant Vicens de Paúl, va ser concebut com si d’una planta enfiladissa es tractés.

Les reminiscències orgàniques són presents en alguns elements. La tanca que envoltava el perímetre del jardí està formada per fulles de margalló forjades en ferro colat.

INFLUÈNCIES EXÒTIQUES

L’arquitectura de la Casa Vicens fusiona el Modernisme amb l’estil islàmic (mudèjar), present en elements com les obertures sobre els balcons de la primera planta.

Un element característic de l’edifici són les rajoles que cobreixen parcialment la façana. L’originalment vasta parcel·la de jardí que s’estenia fins l’avinguda Príncep d’Astúries, incloïa el templet de Santa Rita.

INTERIOR MÀGIC

L’espai interior de la Casa Vicens està distribuït en tres plantes. Cal destacar la sala d’estar, decorada amb efecte de trompe-l’oeil. I és que al sostre hi ha pintat una falsa cúpula amb motius vegetals que creen la il·lusió òptica de trobar-se a fora, malgrat estar en un espai tancat.

Els sostres estan replets d’esgrafiats (gravats decoratius), un recurs estètic propi de l’art mudèjar

REDUÏDA A LA MÍNIMA EXPRESSIÓ

Des de la seva inauguració, la Casa Vicens ha experimentat diverses transformacions. El 1925, la primera obra d’Antoni Gaudí va ser ampliada per l’adquisició per part de la família Jover. El 1935 es va incorporar un nou mòdul a la part posterior de l’immoble.

El 1946, la casa Vicens va cedir terreny de jardí a l’Ajuntament de Barcelona. Això va propiciar que el 1963 bona part de la parcel·la fos destinada a l’edificació d’habitatges.

A partir d’aleshores, l’entorn de la finca modernista és com el veiem actualment, amb un jardí reduït a la mínima expressió.

DE PROPIETAT PRIVADA A EQUIPAMENT PÚBLIC

El 2005, la Casa Vicens va ser declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Nou anys més tard, el 2014, els hereus de la família Jover van vendre la propietat a Banca Mora.

L’entitat andorrana va condicionar aquesta joia del Modernisme com un museu dedicat a la vida i obra d’Antoni Gaudí. Gràcies a aquesta iniciativa, des del novembre del 2017, el públic pot descobrir el genial arquitecte reusenc en tota la seva dimensió i profunditat.

Així, doncs, la primera obra del mestre del Modernisme, ha esdevingut l’últim reclam cultural de Barcelona.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish