CINC PLACES AMB EMPREMTA LITERÀRIA

Barcelona està repleta d’infinitat de places. Algunes juguen un paper cabdal en la literatura, atès que apareixen descrites com a escenaris de novel·la. D’altres, perquè reten homenatge a escriptors o autors teatrals. Tot seguit, us descric les cinc més destacables.

1. PLAÇA DEL DIAMANT

Entre els carrers d’Astúries i de l’Or es troba enclavada la plaça del diamant, l’eix argumental de la novel·la homònima de Mercè Rodoreda. Narra les vivències de la Natàlia, àlies “Colometa”; en Quimet, el seu marit; i els dos fills que tenen en comú, en Toni i la Rita. Al subsòl d’aquest racó del districte de Gràcia, hi ha, a més, un refugi antiaeri clau en la guerra civil espanyola.

2. PLAÇA SANLLEHY

Aquest enclavament, ubicat al districte Horta-Guinardó, és on a la novel·la de Juan Marsé, Últimas tardes con Teresa, el personatge de Manolo “el Pijoaparte”,  roba una moto. El delinqüent, muntat sobre el vehicle de dues rodes, enfila el carrer Ramiro de Maeztu fins al barri del Carmel. Allà es troba amb Teresa, una jove pertanyent a la burgesia barcelonina.

3. PLAÇA GEORGE ORWELL

Al districte de Ciutat Vella es troba la plaça George Orwell (de nom real, Eric Arthur Blair), delimitada pels carrers dels Escudellers i n’Arai. L’espai ocupa els terrenys d’uns antics edificis enderrocats a finals dels anys 80. La plaça dedicada a l’autor de 1984 està presidida per l’escultura que precisament evoca el personatge central de la novel·la, el Gran Germà, que és conegut com l’ull que tot ho veu. Resulta irònic que la plaça on hi ha l’obra de Leandre Cristòfol estigui vigilada per càmeres de vídeo.

4. PLAÇA SANT JOSEP ORIOL

Un altre punt neuràlgic de Ciutat Vella és la plaça de Sant Josep Oriol. Al bell mig es troba emplaçada l’estàtua que reprodueix la figura del dramaturg Àngel Guimerà, autor d’obres teatrals com Mar i cel, Terra baixa o Maria Rosa.

5. PLAÇA DEL PI

Annexa a la de de Sant Josep Oriol, es troba la plaça del Pi (ambdues delimiten l’església del Pi), on hi ha una gelateria. Junt al local, una placa testimonial recorda: “Per la porta d’aquesta farmàcia, aleshores anomenada Botica Central, Àngel Guimerà va entrar al món de les lletres catalanes”.

A tocar de la plaça del Pi, concretament al número 2 del carrer Petritxol es troba la històrica granja Dulcinea, freqüentada per Guimerà. A l’interior de l’establiment hi ha penjat un retrat al carbó del dramaturg.

Les cinc places descrites en aquest article són d’obligada visita per als amants de les novel·les i obres de teatre més representatives. I és que han deixat una empremta que les marquen en el mapa literari barceloní.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish