Defensar els nostres drets

Parlaré dels drets humans. És un tema que  se’m dóna molt bé parlar perquè es com parlar de Justícia i és una cosa que domino. Un altre motiu pel que vull parlar d’això és perquè la societat vegi que les persones amb Síndrome de Down tenim drets i els volem reivindicar.

Si dic que entenc una mica de justícia és perquè ho porto a la sang. El meu pare, que en pau descansi, era advocat i polític; i va ser una de les persones que va fer la llei Lismi, més coneguda com a llei Ramon Trias Fargas. Aquesta llei va recollir per primer cop la integració social, laboral i educativa de les persones amb discapacitat.

Gràcies a aquesta llei, la meva mare amb altres famílies va crear la Fundació Catalana Síndrome de Down. Això ha fet que nosaltres arribem on som ara: persones amb drets. Ara toca que se’ns compleixin aquests drets, i això sí que ja depèn de les lleis i dels politics, que són els que no compleixen.

L’Assemblea de Drets Humans

D’aquesta fundació ha nascut un projecte pioner: l’Assemblea de Drets Humans, un grup format per persones amb Síndrome de Down que treballa per aconseguir un món més just. L’Assemblea neix dels cursos de Drets Humans de la Fundació.  Un dels objectius que té l’assemblea consisteix en defensar i reivindicar els nostres drets i treballar perquè es compleixin . Per això, dins l’assemblea s’han creat comissions com la d’Educació, la d’Oci, la de Treball o la de Vida Independent (dret a decidir). El coordinador del servei de Vida independent de la FCSD, més conegut com «M’en vaig a casa», en Pep Ruf, va venir a l’assemblea a fer-nos una xerrada i entre altres coses va dir-nos que la comissió podria buscar que els pisos per persones amb discapacitat intel·lectual siguin més barats.

Una de les altres coses que fem a l’assemblea és donar-li suport a Montserrat Vilarrassa, companya i secretària de l’Assemblea, que va guanyar les eleccions com a vocal de la discapacitat intel·lectual a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) celebrades el 2 de Juliol de 2016.  En aquestes reunions la Montse és la nostra representant i també reivindica els nostres drets. La Montse ens explica de que tracten les reunions que fa i aportem idees que sorgeixen de l’assemblea, com la de demanar preus més assequibles de pisos per persones amb discapacitat intel·lectual i ella ho porta a l’IMPD. Podeu seguir tot el que reivindica i fa a les reunions en els seus articles a Èxit21.

Ens reunim cada dimarts. Us animo a tots a participar-hi, com a membres o com a col·laboradors.

Xerrades a les escoles

Un projecte nou que hem començat aquest any a l’Assemblea, que també ens ajuda a defensar i reivindicar els nostres drets, es diu “En el dia a dia com tu”. Aquest projecte es basa en anar a les escoles a fer conferències per conscienciar la societat sobre com volem que ens tractin en el dia a dia i sobre la Convenció de Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Al primer centre que vam anar va ser el Centre d’Estudis Prat, on vam parlar amb estudiants de batxillerat.  L’altre va ser el Centre Català Comercial de Santa Coloma de Gramanet, on vam parlar amb alumnes del grau d’atenció a persones en situació de dependència.

A les conferencies als dos centres vam repartir un tríptic que es diu “En el dia a dia com tu” en el que hi ha imatges amb una frase a sota sobre com volem que ens tractin. Aquest material està inspirat en els articles de la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat. Cada un de nosaltres parla d’una imatge i frase. Jo  parlo de la imatge que diu “Sé el que m’agrada, respecteu les meves decisions”. Per mi això és el dret a decidir i la llibertat d’expressió.

Informar que  el 9 i 10 de novembre es van celebrar les Jornades Internacionals Barcelona Down on l’Assemblea va presentar el contingut del tríptic «En el dia a dia com tu».

Una de les altres coses que fem és reivindicar que les persones amb Síndrome de Down podem integrar-nos a la societat. En el món social i laboral una de les coses que sempre hem defensat són els nostres drets. Una de les coses que els demanem a tots aquests alumnes es que són el nostre futur i que ens puguin ajudar a integrar-nos en aquest món social; però també laboralment i que ens ajudin a fer que hi hagi més persones com nosaltres que s’integrin al «Me’n vaig a casa».  Parlo de la  vida independent que és on es dóna molt èmfasi al nostre dret a decidir amb qui volem viure.

Les persones que formem part de l’assemblea som Jordi Duaso, Beatriz Ruiz, Montserrat Vilarrassa, Anna Rodriguez, Òscar Aguilera, Irene Pérez i un servidor, Andy Trias. Edgar Prat és el responsable de l’Assemblea.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish