El com es diuen les coses

Vaig a parlar d’un tema que crec que els mitjans de comunicació no fan bé: el tractament de la persona amb discapacitat. Aquesta qüestió ens preocupa a la redacció d’Èxit21 perquè els mitjans tenen el poder d’informar i de transmetre estereotips.  Per aquest motiu, sempre que ens visita un periodista a la redacció aprofitem per conscienciar-lo sobre l’ús d’un llenguatge no discriminatori a l’hora d’informar a la societat.

Sovint, els mitjans de comunicació quan es refereixen a persones amb discapacitat diuen que estem malats. I això no és així. Un periodista ha de saber informar bé i utilitzar un llenguatge respectuós. Per exemple, un està malalt quan té la grip o el xarampió, o quan té febre… Però amb el tema de la discapacitat no és així: no estem malalts; simplement tenim algunes dificultats. Una persona amb discapacitat pot fer tot el que es proposi; com és el meu cas.

Jo tinc diversitat funcional, visc independent i treballo en una empresa ordinària. A més, m’esforço a escriure articles a Èxit21 per conscienciar, com aquest que esteu llegint ara. La veritat és que em costa perquè no sé ben bé com redactar el text. Però això és com tot: quan vols una cosa i t’esforces, l’aconsegueixes.

Per això, li voldria dir als periodistes que ens treguin l’etiqueta de malats i incapaços i, pel contrari, expliquin les coses que podem fer. No volem donar pena; sinó demostrar a la societat del que som capaços de fer.  Aquí rau la importància de com es diuen les coses.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish