El conseller Campuzano visita la FCSD

conseller-visita-fcsd

Ramon Trias Fargas centre de la discapacitat

El 3 de desembre, dia internacional de la Discapacitat, el conseller de Serveis Socials de la Generalitat de Catalunya va venir a l’espai Inspirat de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD).

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, amb la directora de la FSCD, Katy Trias.

L’honorable conseller, Carles Campuzano, va ser rebut en motiu del dia Discapacitat a la FCSD, doncs enguany també es celebra el centenari del naixement de Ramon Trias Fargas i el 40è aniversari de la llei Lismi. El conseller va estar mirant els quadres que havien fet els companys que fan el curs de pintura a l’Espai d’Art, amb la caricatura o retrat de Trias Fargas, que va ser l’impulsor de la llei Lismi, també coneguda com la Llei Trias Fargas. Aquí podeu veure un nou documental sobre la vida de Ramon Trias Fargas produït per tv3.

Tertúlia inclusiva amb el conseller

Vam participar en una taula rodona amb el conseller Campuzano, periodistes d’Èxit21 i membres de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta (ADHMT), on vam parlar de periodisme inclusiu, dels drets humans i de la Convenció dels Drets de les persones en situació de Discapacitat.

Després de presentar-nos, vam fer al conseller algunes preguntes. Una de les respostes que ens va donar Campuzano va ser: “En les pròximes setmanes tindrem previst aprovar noves lleis, proposicions de lleis i ajudes econòmiques per tirar endavant tots els projectes que us heu proposat fer. Perquè sigui una realitat, des de la Generalitat ajudarem a fer possible tots els propòsits, objectius i reptes que tingueu. Des de la Generalitat ho podem fer realitat, esperem aprovar d’aquí uns quants mesos totes aquestes mesures per conscienciar a la societat i fer així un món més just”.

Jordi Illa, el conseller Carles Campuzano, Gerard Ruiz i Andreu Trias durant la trobada del Dia de la Discapacitat.

I precisament un món més just és un dels objectius que té l’Assemblea de DHMT. Juntament amb el de “la mirada que et falta”, que és el lema d’Èxit21. La revista digital Èxit21 i l’Assemblea de DHMT són els dos espais de participació de la Fundació Catalana Síndrome de Down, especialment creats i gestionats per persones en situació de discapacitat intel·lectual.

Preguntes fetes a Campuzano des d’Èxit21 i l’Assemblea de DHMT

Per obrir la tertúlia, l’autora i redactora d’Èxit21, Bea Ruiz, va presentar als membres de la taula rodona i va explicar què és Èxit21. També va demanar una entrevista al conseller per la nostra revista.

Noelia Arias, membre de l’ADHMT.

Després, Noelia Arias, membre de l’Assemblea de DHMT, va llegir l’Article 10 de la Convenció dels Drets de les persones en situació de Discapacitat: el Dret a la vida. També va preguntar al conseller:

“¿Qué podemos hacer para poder vivir y disfrutar más la vida con los amigos y amigas?”

Per part seva, Eva Casalprim, Vicepresidenta de l’Assemblea de DHMT, va parlar de l’article 30 de la Convenció, sobre el Dret a l’oci, la cultura i l’esport. Va fer la següent pregunta al Conseller: 

“¿Qué cosas va a hacer para la cultura y deporte inclusivos?”

Jordi Illa, redactor d’Èxit21 i membre de l’Assemblea de DHMT, va parlar de l’article 24 de la Convenció sobre l’Educació Inclusiva. Va preguntar:

“Com té previst fer complir el dret de l’Educació Inclusiva?”

També va preguntar-li al Conseller si creia que pot ser bon professor.

Gerard Ruiz, redactor a Èxit21, coautor d’aquest article i membre de l’Assemblea de DHMT, va parlar de l’article 21 de la llibertat d’expressió. També va fer la pregunta:

“Que es pot fer perquè les persones en situació de discapacitat intel·lectual puguem fer sentir la nostra veu?”

Andreu Trias amb el conseller Carles Campuzano.

Andy Trias, autor de llibre Ignorant la SD, membre de l’Assemblea de DHMT, redactor d’Èxit21 i també coautor d’aquest article, va parlar de l’Article 8 de la Convenció sobre la presa de consciència i l’article 19 sobre el dret a la Vida Independent. 

Trias, fill de l’homenatjat Ramon Trias Fargas, va comentar que els preus dels pisos han de ser més accessibles i que han de posar més diners per les hores de suport a la llar. 

Va demanar-ho amb les paraules següents:

“Com pensa ajudar econòmicament a la nostra vida independent?”

“Com pensa donar suport econòmic als espais de participació de les entitats, com l’Assemblea de DHMT i Exit21?”

Per últim, Montserrat Vilarrasa, presidenta de l’Assemblea de DHMT, redactora d’Èxit21 i vocal a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), va parlar del Dret a participar en la vida política i pública. Va explicar la seva trajectòria a l’IMPD i l’ONU. També va preguntar:

“Què es pot fer perquè hi hagi més dones en situació de discapacitat en la política? Quin plans teniu per a garantir l’Assistència cognitiva?

El conseller ens va animar a seguir fent la nostra feina des d’Èxit21 i l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta. Espera que tinguem un gran futur com a periodistes inclusius i activistes pels Drets Humans de les persones en situació de disCAPACITAT. 

Nosaltres esperem que tots els nostres desitjos es facin realitat el més aviat possible.

Autors:
Article de Gerard Ruiz i Andreu Trias.

 | + info

Autor del llibre “Ignorant la SD: Memòries i reflexions”. Participa a milers d’actes, conferències i entrevistes cada any. Ha sigut durant més de 4 anys president de l’Assemblea DHMT, on actualement hi participa amb la Comissió de Repercussió Mediàtica.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *