ACTORS D’UN PAM, INTERPRETACIONS D’ALTURA

El terme “acondroplàsia” pot no sonar a molta gent, però el sinònim “nanisme” resulta més familiar. Aquest trastorn del creixement ossi fa que les persones afectades tinguin unes extremitats (braços i cames) més curtes en proporció al tronc i el cap, de front prominent. Segles enrere, la gent amb acondroplàsia estava relegada a servir com a bufons de cort o a ser exhibida com atraccions de fira.

No obstant, però, el cinema i la televisió han dignificat aquest col·lectiu, reservant-los la interpretació de personatges que s’ajusten a la seva estatura. Warwick Davis, Zelda Rubinstein, Kenny Baker, Verne Troyer, Peter Dinklage o Michu Meszaros en són el millor exemple. En tots ells, la talla és inversament proporcional a la repercussió mediàtica generada pels personatges als quals donen vida.

EN UN MICROUNIVERS MOLT, MOLT LLUNYÀ… 

L’univers “Star Wars” està poblat per éssers de totes les formes, colors i mides. Entre els més icònics i entranyables es troba el droide R2-D2, sota la carcassa del qual hi havia el britànic Kenny Baker. R2-D2 sempre va acompanyat per l’inseparable droide C3-PO, interpretat per Anthony Daniels. La robòtica parella representa la part més còmica de la saga cinematogràfica creada per George Lucas.

Un dels escenaris on es desenvolupa la trama de l’Episodi VI “El retorn del Jedi” (1983) és la lluna d’Endor. El boscós satèl·lit està habitat per unes petites criatures anomenades Ewoks, el líder de les quals es diu Wicket. Sota la pell sintètica d’aquest personatge s’ocultava l’actor Warwick Davis. Els Ewoks van gaudir de tal popularitat que el 1984 van protagonitzar una “spin-off” titulada “Caravana de coratge”. 

NANISME DE CAPA I ESPASA

El gènere fantàstic en la seva vessant d’espasa i bruixeria ha incorporat herois de petita estatura, però de gran valor. El 1988, George Lucas va produir la pel·lícula “Willow”, una variant d’”El Hobbit”. El protagonista és Willow Ufgood, encarnat per Warwick Davis. A Willow se li encomana la missió de protegir de la bruixa Bavmorda Elora Danan, el nadó escollit segons una profecia.

Si hi ha una ficció televisiva de fantasia èpica que compti amb una legió de seguidors arreu del món, aquesta és “Joc de trons”. La sèrie produïda per la cadena HBO té entre altres protagonistes Tyrion Lannister, al qual dona vida Peter Dinklage. L’actor amb acondroplàsia va intervenir també al film “Les cròniques de Narnia: el príncep Caspian”. Aquí, Dinklage interpreta el paper de Trumpkin.

TERRORÍFICAMENT MENUDA

“Poltergeist” (“Fenòmens estranys” a Espanya) és una pel·lícula emblemàtica dins el gènere del cinema de terror i suspens, produïda per Steven Spielberg i dirigida per Tobe Hooper el 1982. Zelda Rubinstein encarna la mèdium Tangina Barron, la qual lluita per alliberar la petita Carol Anne Freelings (Heather O’Rourke) dels espectres que la volen atrapar. La pantalla de televisor de la sala d’estar serveix de portal dimensional a través del qual, Carol Anne contacta amb els esperits.

“Poltergeist” va tenir dues seqüeles: “L’altre costat”, del 1986, i “Poltergeist III”, del 1988, també amb Rubinstein al repartiment. El 1987, la intèrpret va intervenir al film “Angoixa”, de Bigas Luna, on dona vida a una mare que domina psicològicament el seu fill. La seva perversa influència provoca una massacre en una sala de cinema.

HUMOR EN TAMANY MINI

La comèdia és un terreny dins la ficció que ha donat personatges de baixa estatura. Entre els anys 1986 i 1990, la cadena de televisió NBC va emetre la telecomèdia “ALF”. Les trames giren al voltant d’un alienígena provinent del planeta Melmak, adoptat per la família Tanner. L’actor d’origen hongarès Mehaly “Michu” Meszaros, bregat com artista de circ, va posar cos a la criatura amb aspecte de trol. En la versió original, la veu de l’extraterrestre pertany a Paul Fusco, creador i productor d’”ALF”. 

El 1997, Verne Troyer va assolir la fama pel seu paper de Mini-jo, versió miniaturitzada del Doctor Maligne, enemic de l’agent secret Austin Powers. Ambdós personatges, interpretats per Mike Myers, protagonitzen la sèrie de pel·lícules “Austin Powers”, la qual, parodiant la saga cinematogràfica “007”, consta de tres entregues.

LÍNIES VERMELLES TRASPASSADES

En una entrevista a Luis Larrodera al programa TeleMonegal (BTV, 2003-2013), Ferran Monegal va retreure al presentador unes imatges gens respectuoses vers l’acondroplàsia, segons el crític televisiu. Les imatges en qüestió corresponen a l’ultima etapa del mític “Un, dos, tres…”, conduït per Larrodera. En la versió més contemporània de l’històric concurs de Televisió Espanyola, Manolo Sarria, El Linterna del Duo Sacapuntas (Juan Rosa, El Pulga va morir el 2002), intervenia acompanyat d’adults amb nanisme. Aquests, com comparses disfressats de nens, no tenien diàlegs. 

El programa de varietats “Viaje con nosotros”, emès per Televisió Espanyola el 1988 va passar a la història per un esquetx. Al mateix, el presentador del xou, Javier Gurrruchaga, imitant la periodista Victoria Prego, va simular una entrevista a un Felipe González de talla reduïda. Degut a la semblança amb l’aleshores president del Govern espanyol, el personatge va estar caracteritzat per l’actor francès Hervé Villechaize. I és que l’humor comporta línies vermelles que convé no traspassar. Mofes apart, és de justícia ressaltar que els actor d’un pam despleguen interpretacions d’altura.

Shares

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Catalan   English   French  Spanish